Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osmi dan

Novi protesti u Beogradu, priključili se studenti: Ispred RIK-a odzvanja “Vučiću, lopove”

protesti beograd nova
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Protesti u Beogradu – Bio sam sa studnetima danas. Ako ima dozvole uvid u birački spisak, treba prvo vidjeti kako će se taj uvid obaviti

Počeo je još jedan protest ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) Srbije zbog brojnih izbornih nepravilnosti. Danas su se protestima koje su započele pristalice opozicije priključili i studenti.

Eksplozija nezadovoljstva građana koji od 18. decembra protestuju protiv izborne krađe u Beogradu dogodila se sinoć spontano ispred skupštine grada Beograda.

Nakon očekivanih protesta i okupljanja ispred RIK, odbornici i poslanici pokušali su sinoć da uđu u svoje prostorije u pomenutoj skupštini, žandarmerija je brutalno odgovorila batinama, biber sprejom i dimnim bombama, pa su odgovorili građani.

Saobraćaj je večeras blokiran u ulici Kralja Milana, a ispred RIK-a odzvanja “Vučiću, lopove”.

Veselinović: Imamo jednu misiju – da se vrati ono što je pokradeno

“Marinika (Tepić) već osmi dan štrajkuje, ona nažalost nije večeras sa nama jer ne može da stoji duže vremena. Mi imamo jednu misiju, mi koji štrajkujemo glađu, narodni poslanici i poslanice, da se vrati ono što je pokradeno. Ta krađa traje mjesecima, od upisa fantomskih birača u biračke spiskove, kupovine glasova, dovođenje birača koji ne žive tu da glasaju na izborima”, naveo je Janko Veselinović iz Pokreta za preokret, koji također štrajkuje glađu i poručio da bez demokratskih institucija nema života u ovoj zemlji i opstanka ovog naroda, prenosi Nova.rs.

Kako su rekli njene kolege, opoziciona političarka Marinika Tepić, koja osmi dan štrajka glađu, nije imala snage spustiti se na ulicu i obratiti demonstrantima, ali se nakratko pojavila na prozoru zgrade Republičke izborne komisije, u kojoj se nalazi.

Okupljeni su je pozdravili aplauzom.

Obradović: Svi se borimo da se izbori ponište

“Mi smo svi ovde na istom zadatku, izbori su pokradeni i sada se svi borimo da se izbori ponište i da dođe do novih fer izbora”, naveo je kandidat za gradonačelnika Beograda liste Srbija protiv nasilja Vladimir Obradović.

On je naveo da je podržao studentske proteste danas i da imaju isti pogled na to kako ovaj problem treba da se riješi.

“Bio sam sa studnetima danas. Ako ima dozvole uvid u birački spisak, treba prvo vidjeti kako će se taj uvid obaviti, ko će to da radi, da se formira stručan tim koji sadrži pravnike, ljude koji znaju statistiku i one koji znaju kako se ti spiskovi pohranjuju u elektronskoj bazi i kako da ne dođe do naknandnih promjena u biračkim spiskovima. Mora da se obezbjedi nepristrasnost i transparentnost procesa”, rekao je Obradović.