Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova predaja

Rusi mahali bijelim zastavama, u podzemnom kompleksu ih bilo više od 100

Foto: X

Oružane snage Ukrajine pokrenule su 6. augusta napad na Kursku oblast u Rusiji i od tada se predao ogroman broj ruskih vojnika

Ukrajinska 80. zračno-jurišna brigada podijelila je snimke iz ranih sati vojne operacije u ruskoj Kurskoj oblasti.

Ukrajinske jedinice su probile crtu odbrane, uništile granični punkt i zarobile preko 50 vojnika.

“Približavajući se graničnom prijelazu Sudža, pripadnici 80. brigade osigurali su potporu topništva i teške oklopne tehnike. Suočeni s intenzivnim djelovanjem ukrajinskog topništva i vidjevši ukrajinske tenkove na kontrolnoj tački, Rusi su donijeli ispravnu odluku – podigli su bijelu zastavu i predali se ukrajinskim vojnicima, uputivši se sa svojim ranjenim vojnicima prema ukrajinskoj granici”, priopćili su iz brigade.

Ruskim vojnicima koji još uvijek sudjeluju u borbama dali su savjet da izaberu život umjesto besmislene smrti i da se predaju.

Dvije brigade čine jezgru operacije

Ranije su ukrajinske zračno-jurišne snage podijelile snimku prvih sati operacije u Kurskoj oblasti. Na snimci se vidi razminiranje, prelazak granice, uništavanje ruskih odbrambenih linija, zračna i topnička djelovanja te zarobljavanje ruskih vojnika.

Naglasili su kako su ključni faktoriu početnoj fazi operacije bili temeljita priprema, planiranje, efekt iznenađenja, borbeni duh i održavanje informacijske šutnje.

Prema ukrajinskim izvorima, jezgru operacije Kursk čine dvije brigade ukrajinskih zračno-jurišnih snaga, legendarna 80. brigada Lavov i novoosnovana 82. brigada Černivci. U drugoj sedmici operacije pridružio im se i dio 95. zračno-desantne brigade.

Bloomberg: Ukrajinske snage zarobile 102 ruska vojnika

U Kurskoj oblasti u Rusiji ukrajinske snage su zarobile 102 ruska vojnika, rekao je neimenovani dobro obavješteni izvor za Bloomberg.

Izvor je naveo da je jedinica ukrajinske službe sigurnosti koja djeluje u oblasti Kurska u srijedu zarobila 102 ruska vojnika u velikom podzemnom kompleksu, gdje su imali dovoljne zalihe municije.

-Ruski zvaničnici su već kontaktirali Ukrajinu u vezi sa mogućom razmjenom zarobljenika, izjavio je u srijedu komesar za ljudska prava ukrajinskog parlamenta Dmitro Lubinec.

On je odbio da iznese detalje, uključujući i ukupan broj ruskih vojnika koji su zarobljeni.

-Ukrajina sada kontroliše 1.150 kvadratnih kilometara ruske teritorije (u Kurskoj oblasti), uključujući 82 sela i grada, od početka upada prije 10 dana, rekao je u četvrtak glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom.

Šta su ciljevi

Portparol Pentagona Sabrina Sing rekla je novinarima u četvrtak da SAD i dalje pokušavaju da saznaju više o ciljevima Ukrajine u njenoj ofanzivi na Rusiju, nakon što je američki ministar odbrane Lloyd Austin u srijedu imao telefonski razgovor sa ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovom.

-Prvi izvještaji pokazuju da su neke ruske jedinice prebačene iz Ukrajine u oblast Kurska kako bi pomogle da se obustave ukrajinski upadi, izjavila je Sing.

Zelenski je rekao da je Ukrajina postavila vojno komandno mjesto u gradu Sudža u Kurskoj oblasti, za koje je Sirski naveo da će služiti za održavanje javnog reda i zadovoljavanje osnovnih potreba lokalnog stanovništva.

Oružane snage Ukrajine pokrenule su 6. augusta napad na Kursku oblast u Rusiji.