Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova francuska vlada suočava se s glasanjem o povjerenju

michel barnier
Foto: Screenshot/ YouTube

Dolazi u trenutku kada se Barnierova krhka vlada suočava s velikim izazovom da dobije odobrenje budžeta za iduću godinu bez većine u parlamentu

Nova francuska vlada, na čelu s konzervativnim premijerom Michelom Barnierom, morat će se osloniti na podršku krajnje desnice dok se u utorak suočava s glasanjem o povjerenju u parlamentu.

Zahtjev je pokrenuo ljevičarski savez Novi narodni front, koji je osvojio najviše glasova na parlamentarnim izborima u junu i julu, ali nije dobio potpunu većinu, i potom ga je predsjednik Emmanuel Macron odbacio kada je birao svog novog premijera.

Očekuje se da će francuska manjinska vlada preživjeti glasanje o povjerenju u utorak na testu za novog konzervativnog premijera Michela Barniera, prisiljenog da se osloni na dobru volju krajnje desnice kako bi mogao ostati na vlasti.

Dolazi u trenutku kada se Barnierova krhka vlada suočava s velikim izazovom da dobije odobrenje budžeta za iduću godinu bez većine u parlamentu.

Nakon parlamentarnih izbora u junu i julu, Nacionalna skupština, moćni donji dom francuskog parlamenta, podijeljena je u tri glavna bloka: Novi narodni front, Macronovi centristički saveznici i krajnje desna stranka Nacionalni skup. Niko od njih nije osvojio apsolutnu većinu.

Zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja podnijela su 192 zastupnika lijeve koalicije, Novi narodni front, sastavljena od tvrde ljevice Nepokorena Francuska, socijalista, Zelenih i komunista. Za prolaz je potrebno 289 glasova.

Krajnje desna grupa Nacionalni skup, koja broji 125 zastupnika, saopćila je da će se za sada suzdržati od glasanja o povjerenju.

Čelnica krajnje desnice Marine Le Pen, i sama zastupnica, izjavila je da je odlučila “dati priliku” vladi.

Barnierova vlada uglavnom se sastoji od članova njegove republikanske stranke i centrista iz saveza francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji ukupno broje nešto više od 200 zastupnika.

Ljevičarski zastupnici osudili su izbor Barniera za premijera jer im nije pružena prilika da formiraju manjinsku vladu, uprkos tome što su osigurali većinu mjesta u Nacionalnoj skupštini.

-Ova vlada negira rezultate posljednjih parlamentarnih izbora – navodi se u prijedlogu, prenosi AP.