Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački istražitelj Zorn: Ako zaboravimo Srebrenicu, počinioci bi mogli pobijediti

komemoracija(8)

Tokom komemoracije žrtvama u bivšoj Fabrici akumulatora u Potočarima obratio se Klaus Zorn, visoki istražitelj njemačkog Bundeskriminalanta. On je  istakao je da je ponosan što može 2018. učestvovati u komemoraciji. Tokom govora iskazao je poštovanje i divljenje spram majki Srebrenice koje su, kako je rekao, mnogo uradile na dokumentovanju i traganju za istinom.

– Kada sam primio vaš poziv da doputujem u vašu prelijepu zemlju koju sam imao priliku i prije posjetiti više puta, bila mi je čast. Još mi je veća čast što sam zamoljen da se obratim na ovom mjestu. Kada sam bio mali, majka mi je rekla da su ona i njeni roditelji morali bježati iz svog doma. Još tada sam čuo objašnjenje, ali nisam razumio do kraja šta to znači. Kasnije, u školi, kada nam je nastavnik govorio o zvjerstvima počinjenim u Drugom svjetskom ratu, počeo sam da razumijem da ratovi donose tugu.

Danas sam svjestan da se ništa nije promijenio i da se genocid, zločin protiv čovječnosti nastavljaju ponavljati u zemljama širom svijeta te da uzrokuju patnje najslabijima i siromašnima.

Vrlo često se glasno i javno poručivalo da se ovi zločini neće ponoviti, ali stvarnost je vrlo često prezentirala drugačije. 1995. godine, 50 godina nakon Drugog svjetskog rata, genocid je počinjen u Srebrenici. Međunarodni sud je zločin nazvao pravim imenom – genocid. Ja nisam ni advokat ni političar i nisam tu da komentiram međunarodni pravni sistem.
Ali, kao policijski inspektor sa iskustvom istraživanja zločina i genocida, danas sam ovdje da vam objasnim šta je Njemačka sve uradila.

Sredinom 90-tih Njemačka je otvorila granice za izbjeglice. Od samog početka policija i Tužilaštvo su tragali za počiniocima koji su došli u Njemačku i pokušali se sakriti miješanjem u izbjeglice. Naš cilj je da nema sigurnog utočišta i nekažnjivosti za počinioca.

Tako smo pronašli Duška Tadića. U nekoliko drugih slučajeva nakon istrage njemački sudovi su proglasili nekoliko osoba krivim za učešće i pomaganje u genocidu u nekoliko općina. Slične presude su moguće i u budućnosti, jer ovi zločini ne zastarijevaju. Ni jedan počinilac zločina genocida koji se krije u Njemačkoj se ne treba osjećati sigurnim.

Drage majke Enklave Srebrenice istraživanje ratnih zločinaca je važna dužnost, ali to je samo jedan dio, posao koji ste učinile u zadnja dva desetljeća – podsjećanje svijeta šta se desilo, potraga za počiniocima, pokazivanje dokaza koje ste imale sudiajam – posao je ogroman i značajan. Ako bismo počeli zaboravljati žrtve, mi bismo odustajali od njih i počinioci bi mogli pobijediti. Uvjeren sam da nikad nećete stati s ovim važnim poslom i da ćete podsjećati nove naraštaje šta se desilo 1995. godine u Srebrenici – kazao je Zorn.