Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za dvije sedmice

Njemačka produžila upozorenje na putovanja u zemlje koje nisu članice EU

Coronavirus – lifting of travel warning – border with Denmark
15 June 2020, Denmark, Flensburg: Officials check travellers at the Krusau border crossing in the direction of Denmark. German tourists have been allowed back into Denmark since midnight. However, the condition for this is that they have booked at least six nights in a hotel, on a camping site or similar. The capital Copenhagen and its neighbouring municipality Frederiksberg are temporarily excluded from the opening. Photo: Carsten Rehder/dpa /DPA/PIXSELL

Uporedo s tim, njemačke vlasti su danas zabranile održavanje protesta koji su najavljeni za subotu

Vlasti Njemačke danas su za dvije sedmice produžile upozorenje građanima za putovanja u zemlje nečlanice Evropske unije i Schengenske zone, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica njemačke vlade Ulrike Demmer saopćila je da je ranije upozorenje važeće do 31. augusta, a da su novom odlukom državljani te zemlje upozoreni na putovanja do 14. septembra.

I glasnogovornica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Andrea Sasse je kazala da je teško predviđati situaciju vezanu za pandemiju COVID-19 te je najavila da će njemačka vlada revidirati svoju odluku i sredinom septembra.

“Ukoliko dođe do poboljšanja epidemiološke slike, moguće je da se upozorenja na putovanja u neke zemlje ili regije ukinu”, kazala je Sasse.

U martu je njemačka vlada izdala upozorenje građanima da izbjegavaju putovati u sve zemlje, ukoliko je to moguće.

Tri mjeseca kasnije Njemačka je ukinula upozorenje građanima na putovanja u članice Evropske unije i Schengenske zone, ali je upozorenje ostalo za sve treće zemlje.

Treba reći da je početkom augusta Njemačka djelomično ukinula upozorenje na putovanja u Tursku i tako građanima dala zeleno svjetlo za odmore u turističkim destinacijama koje su popularne među Nijemcima, uključujući Antaliju, Izmir, Fethiye i Aydin.

Uporedo s tim, njemačke vlasti su danas zabranile održavanje protesta koji su najavljeni za subotu.

Ministar unutrašnjih poslova u Berlinu Andreas Geisel kazao je da zabrana održavanja protesta nije oprečna Zakonu o slobodi okupljanja i da je korisna za borbu protiv širenja koronavirusa.

Proteste su najavile grupe koje se protive mjerama i restrikcijama uvedenih u borbi suzbijanja pandemije.

Od početka pandemije u Njemačkoj je potvrđeno ukupno 236.429 slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 9.280 oboljelih.