Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nezavisna komisija UN-a: ISIS nad Jezidima počinio i čini genocid

jezidi

Nezavisna komisija Ujedinjenih nacija za Siriju saopćila je da je teroristička organizacija ISIS počinila genocid nad Jezidima u Siriji i da i dalje čine taj ratni zločin.

UN-ova Komisija objavila je Izvještaj o zločinima ISIS-a nad Jezidima, a koji je načinjen na bazi iskaza ukupno 45 osoba koje su pobjegle pred napadima ISIS-a. Među njima su bili i vjerski službenici, medicinsko osoblje, advokati, krijumčari, aktivisti i novinari.

“ISIS je počinio genocid i dalje to čini. Svi jezidski muškarci, žene i djeca koji su pali u ruke ISIS-a su bili žrtva zastrašujućeg divljaštva”, izjavio je predsjednik Komisije Paulo Sergio Pinheiro tokom konferencije za novinare održanoj u uredu UN-a u Ženevi.

Ističući kako su teroristi ISIS-a 3. augusta 2014. godine zauzeli iračku regiju Sinjar, a potom nasilno deportovali pripadnike manjinske etničke grupe Jezida iz tog mjesta u susjednu Siriju, Pinheiro je kazao kako su teroristi jezidske žene koristili kao seksualno roblje, te svirepim maltretiranjem i ubijanjem pokušali “izbrisati identitet Jezida”.

“U rukama terorista ISIS-a i dalje je 3.200 jezidskih žena i djevojčica. Prošle su dvije godine od ISIS-ovog napada na Sinjar, ali do sada ništa nije učinjeno kako bi se ti zarobljeni ljudi spasili. Pozivamo međunarodnu zajednicu da učini nešto i pokrene operacije za spašavanje tih ljudi”, kazao je Pinheiro.

Naglasivši kako se na Međunarodnom krivičnom sudu trebaju procesuirati ISIS-ovi zločini protiv čovječnosti, Pinheiro je pozvao i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da prizna genocid ISIS-a nad Jezidima i pokrene nešto u pravcu spašavanja tih ljudi.

U Izvještaju se navodi i to da teroristi zarobljene jezidske žene i djevojke prodaju kao seksualno roblje i to po cijeni od 200 do 1.500 dolara, ovisno jesu li udate ili ne, a jedna Jezidkinja je, zajedno sa njenim kćerkama tokom 11 mjeseci prodata ukuno sedam puta.

Također se navodi da su neke jezidske porodice od terorista ISIS-a uspjele otkupiti svoje zarobljene članove za cijene od 10.000 do 40.000 dolara.