Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

snažna oluja

Nevrijeme koje ide prema BiH pravi haos: Ulice pod vodom, pao je snijeg, evakuisane škole

Foto: Screenshot

Snažno nevrijeme koje ide prema BiH već je uveliko zahvatilo Sloveniju i Hrvatsku

Snažna promjena vremena, koja ide i prema BiH, zahvatila je Sloveniju. Najviše problema u toj zemlji padaline su prouzročile u Slovenskoj Istri, ali zahvatile su cijelu zemlju.

Slovenska agencija za okoliš (Arso) izdala je narandžasto upozorenje za cijelu državu, koje vrijedi do petka ujutro. S obzirom na to da se mogu pogoršati i hidrološke prilike, Civilna zaštita je u pripravnosti.

Pao je i prvi ovosezonski snijeg u Sloveniji, zabijelio se planinski prevoj Vršič.

I Hrvatsku je stigla najavljena drastična promjena vremena koja donosi obilnu kišu, ponegdje s grmljavinskim nevremenima, te znatan pad temperatura.

Olujna fronta stiže iz Italije i Slovenije i njeni dijelovi već su zahvatili zapadne krajeve Hrvatske. Jedna je olujna fronta zahvatila šire zadarsko područje.

Istru je pogodila obilna kiša, a Dugi otok bujične poplave. Po Dalmaciji se formiraju pijavice.

Ulice poplavile u Sloveniji

Ujutro i prijepodne oluje s jačim pljuskovima pojavile su se uglavnom u zapadnoj i južnoj Sloveniji. Nad slovenačkim dijelom Istre uspostavio se padalinski pojas koji se obnavljao.

Ukupno je najviše padalina palo na jugozapadu zemlje, uz obalu više od 100 mm. Drugdje uglavnom između 20 i 60 mm, objavili su s Arsa. Kako navodi prognostičar portala 24ur, u slovenačkom dijelu Istre u samo nekoliko sati palo je više kiše nego tokom cijelog ljeta. Na nekim mjestima izmjereno je čak 150 litara kiše po kvadratnom metru.

Pojavio se i snimak iz Škoflja na zapadu Slovenije, gdje su ulice potpuno poplavile.

U Kopru evakuirana djeca iz vrtića

U naselju Šalara u Kopru razina oborinskih voda sve više raste i prijeti poplavom većine kuća. Kako voda već prelazi pragove, započele su prve evakuacije, ali nedostaje vreća za zaštitu od poplava, prenosi Index.

U području Kopra zabilježeno je više od stotinu vatrogasnih intervencija, a stanje je vrlo ozbiljno, javljaju Slovenske novice.

S obale stižu izvještaji o poplavama i brojnim vatrogasnim intervencijama na terenu, a posebnu prijetnju predstavlja rijeka Badaševica, dok je u Šalari situacija kritična.

Zbog jakih pljuskova voda je na nekim mjestima već poplavila ceste, a promet u Kopru i okolici je ozbiljno otežan. Vozače se upozorava da budu posebno oprezni zbog otvorenih šahtova na poplavljenim cestama.

Prijete bujice u još dijelova Slovenije

Trenutno kiši u većem dijelu Slovenije, a hladna fronta već je stigla do sjeveroistoka. Zapuhali su vjetrovi sjevernog smjera. Obilne padaline nastavit će se i poslijepodne.

Tokom dana, uz oluje s jakim pljuskovima, brzo će rasti bujični vodotoci i manje rijeke u većem dijelu Slovenije.

Moguće su poplave bujičnih vodotoka i manjih rijeka, osobito u Vipavskoj dolini, na području Idrijsko-Cerkljanskog i Škofjeloškog hribovja te u Gorenjskoj, u prijepodnevnim satima i tokom dana također u središnjoj i sjevernoj Sloveniji.