Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izraelski premijer

Netanyahu objavio plan za Gazu nakon rata

Netanyahu
Foto: Wang Zhuolun/Xinhua/Pixsell
Arhiva

SAD je također sugerirao da bi Palestinska uprava, koja upravlja Zapadnom obalom, mogla preuzeti odgovornost u Gazi, dok su drugi sugerirali da bi konzorcij arapskih država mogao preuzeti odgovornost

Izrael bi mogao upravljati Gazom na “neodređeno vrijeme” nakon završetka rata, sugerisao je premijer Benjamin Netanyahu u intervjuu za američki ABC News.

Napominjući da je američki predsjednik Joe Biden ranije rekao da bi bila “pogreška” da Izrael okupira Gazu, novinar David Muir je pitao Netanyahua ko bi trebao upravljati teritorijem kada borbe prestanu. Premijer je sugerirao da će Izrael igrati ulogu na “neodređeno vrijeme”.

Odgovornost za sigurnost

“Mislim da će Izrael na neodređeno vrijeme imati ukupnu odgovornost za sigurnost jer smo vidjeli što se događa kada je nemamo. Kad nemamo tu sigurnosnu odgovornost, ono što imamo je erupcija Hamasovog terora u razmjerima koje nismo mogli ni zamisliti”, rekao je Netanyahu.

Prošlog mjeseca izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da je jedan od ključnih ciljeva izraelske vojne kampanje prekinuti “odgovornost Izraela za život u Pojasu Gaze” i uspostaviti “novu sigurnosnu stvarnost za građane Izraela”.

SAD je također sugerirao da bi Palestinska uprava, koja upravlja Zapadnom obalom, mogla preuzeti odgovornost u Gazi, dok su drugi sugerirali da bi konzorcij arapskih država mogao preuzeti odgovornost.

Upitan o Netanyahuovim komentarima, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je: Ono što podržavamo je da Hamas više ne može kontrolisati Gazu. Vodimo razgovore s našim izraelskim kolegama o tome kako bi upravljanje u Gazi trebalo izgledati nakon sukoba.

Izrael će razmotriti “taktičke male pauze”

Netanyahu rekao je da će Izrael razmotriti “taktičke male pauze” u borbama kako bi olakšao ulazak pomoći ili izlazak talaca iz Pojasa Gaze, ali je ponovno odbacio pozive na prekid vatre unatoč međunarodnom pritisku, prenosi Reuters.

Nakon što je opkolila gusto naseljeni grad Gaza na sjeveru enklave, gdje se nalazi islamistička skupina Hamas, izraelska vojska je saopćila da je zauzela kompleks militanata i da je spremna napasti borce koji se skrivaju u nizu podzemnih tunela.

Izrael je bombardirao enklavu od napada Hamasa na jug Izraela prije mjesec dana, kada su njegovi borci ubili 1.400 ljudi i zarobili 240 talaca.

Ubijeno više od 10.000 Palestinaca

Zdravstveni dužnosnici Gaze kažu da je u izraelskom napadu ubijeno više od 10.000 Palestinaca, uključujući oko 4.100 djece.

I Izrael i Hamas odbacili su sve češće pozive na prekid borbi. Izrael kaže da prvo treba osloboditi taoce. Hamas kaže da ih neće osloboditi niti prestati boriti se dok je Gaza napadnuta.

Netanyahu je rekao da bi opći prekid vatre omeo ratne napore njegove zemlje, ali da će se pauziranje borbi iz humanitarnih razloga, ideja koju podupire glavni izraelski saveznik Sjedinjene Države, i dalje razmatrati na temelju okolnosti.