Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zima poranila

Nestvarne snimke iz Austrije, snijeg ne prestaje padati

obertaurn snijeg
FOTO: x
Austrijske Alpe zatrpao snijeg

Nivo Dunava je već na kritičnoj granici, vrhunac se predviđa u nedjelju. Trenutna prognoza je za treći najjači protok Dunava u posljednjih 200 godina

Hladan, vlažan polarni zrak proširio se velikim dijelom Evrope, a temperature su na mnogim mjestima pale ispod 10 stepeni. Na austrijskim Alpama, gdje snijeg neprekidno pada od jučer, visina snježnog pokrivača na pojedinim mjestima premašila je 80 centimetara.

Na društvenim mrežama pojavili su se nevjerovatni snimci s istočnih Alpa, konkretno iz Obertaurna, gdje je snijeg gotovo potpuno zatrpao kuće i doseže do struka.

Automobili su u potpunosti prekriveni snijegom.

Snijeg je od jučer počeo padati na visinama od 1.500 metara nadmorske visine, ali se granica snježnih padavina postupno spustila do 1.100 metara.

U večernjim satima snijeg je počeo padati već na 900 metara, a lokalno i na 700 metara nadmorske visine, prekrivajući alpske gradove i ne prestajući padati.

Hladni front u petak je izazvao rekordno niske temperature za ovo doba godine i u Švicarskoj, što je dovelo do zatvaranja planinskih prevoja. Savezni zavod za meteorologiju i klimatologiju (MeteoSwiss) saopćio je da je danas granica snijega bila između 1.200 i 1.500 metara. Prema prognozi MeteoSwissa, do večeras se očekuje još pet do 15 cm snijega.

“Cijela država je u pripravnosti”

“Teško je povjerovati da je Austrija još nedavno patila od beskrajnog toplinskog vala!”, piše Kronen Zeitung o vremenskim neprilika koje su zadesile tu zemlju

“Prije nekoliko sati promjena vremena donijela nam je snježne padavine, opasnost od poplava, obilne kiše i nevremena. Cijela država je u pripravnosti”.

Vodostaji rijeka rastu veoma brzo. Zbog nevremena će u nedjelju biti zatvoren pristup grobljima u Beču. 46 gradskih groblja sutra će ostati zatvoreno iz sigurnosnih razloga. U Donjoj Austriji vatrogasne su brigade raspoređene na stotine misija od petka navečer.

Nivo Dunava je već na kritičnoj granici, vrhunac se predviđa u nedjelju. Trenutna prognoza je za treći najjači protok Dunava u posljednjih 200 godina. To znači 9600 kubnih metara u sekundi s vodostajem od oko 7 metara u Korneuburgu. Ako vodostaj u Korneuburgu dosegne 520 cm, to znači da će voda preplaviti brane za zaštitu od poplava u Beču.

U Gornjoj Austriji mobilna zaštita od poplava postavljena je u Linzu, Steyru i Mauthausenu.