Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neredi u Skoplju: Povrijeđena dvojica novinara, 13 osoba uhapšeno

neredi skoplje

Trinaest osoba je uhapšeno, a dvojica novinara su povrijeđena u protestima koji su sinoć, drugu noć zaredom održani u Skoplju zbog odluke predsjednika Makedonije Gjorgjea Ivanova da pomiluje odgovorne za aferu “prisluškivanje”.

“U ovom trenutku 13 osoba je lišeno slobode i u toku je njihovo saslušanje povodom sinoćnjih događaja. U protestima su povrijeđena i dvojica novinara”, potvrdila je za AA Natalija Spirova-Kordić iz Ureda za odnose s javnošću pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije.

Na hiljade demonstranata okupljenih ispred zgrade Specijalnog tužilaštva tražilo je ostavku Ivanova, zamrzavanje izbora zakazanih za 5. juni, kao i formiranje ekspertske vlade koja će organizovati kredibilne i demokratske izbore.

Okupljeni su nakon toga proteste nastavili ispred zgrade Predsjedništva Makedonije. Tom prilikom demolirana je kancelarija predsjednika Ivanova, a iz zgrade je grupa demonstranata izbacila dokumente i određene stvari.

Demonstranti su nakon toga krenuli prema sjedištu vladajuće VMRO-DPMNE gdje ih je zaustavila policija.

Podsjetimo, odluka Ivanova da abolira sve političare iz afera povezanih sa prisluškivanim razgovorima, koje je objavio opozicioni Socijademokratski savez Makedonije (SDSM), izazvala je oštre reakcije u zemlji. Brojni građani su izašli na proteste, a lider SDSM-a Zoran Zaev optužio je Ivanova za državni udar.