Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ubistvo djevojčica

Nemiri se šire Britanijom, u Sunderlandu podmetnuti požari i napad na policiju

Foto: Screenshot/X

Britanska policija u petak je bila u punoj pripremi u cijeloj zemlji, a džamije su pojačale mjere sigurnosti, rekli su zvaničnici

Demonstranti su u petak napali policiju i podmetnuli požare u Sunderlandu na sjeveroistoku Engleske dok se nasilje proširilo na još jedan sjeverni grad nakon ubistva troje djece u ponedjeljak u Southportu.

Protuimigrantski demonstranti bacali su kamenje na policajce u blizini džamije u tom gradu prije nego što su prevrnuli vozila, zapalili automobil i požar pokraj policijske stanice, prenio je BBC.

Šefica policije Northumbrije Helena Barron poručila je da je “sigurnost javnosti naš najveći prioritet i kada smo postali svjesni da je planiran protest, osigurali smo povećanu prisutnost policije u gradu”.

Ozbiljna razina nasilja

-Tokom večeri ti su se policajci susreli s ozbiljnim i kontinuiranim razinama nasilja, što je krajnje žalosno.

Tri su policajca prebačena u bolnicu na liječenje, a osam ljudi je do sada uhapšeno zbog nasilnih nereda i provala, dodala je Barron.

Protesti u Sunderlandu jedni su od više od desetak koje za ovaj vikend planiraju demonstranti protiv imigracije diljem Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući i one u blizini najmanje dvije džamije u Liverpoolu, gradu najbližem mjestu gdje su djeca ubijena.

Planirano je i nekoliko proturasističkih protesta.

Britanska policija u petak je bila u punoj pripremi u cijeloj zemlji, a džamije su pojačale mjere sigurnosti, rekli su zvaničnici.

Sedamnaestgodišnji mladić optužen je za ubistvo djevojčica u napadu nožem na plesnoj radionici na temu Taylor Swift u sjeverozapadnom obalnom gradu Southportu, što je zločin koji je šokirao naciju.

Nasilni incidenti izbili su sljedećih dana u Southportu, sjeveroistočnom gradu Hartlepoolu i Londonu kao reakcija na lažne informacije na društvenim mrežama u kojima se tvrdilo da je osumnjičeni za napad radikalni islamistički migrant.

U pokušaju da ospori dezinformacije policija je naglasila da je osumnjičenik Axel Rudakubana rođen u Britaniji.