Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon oslobađanja od ISIS-a u Ramadiju pronađene tri masovne grobnice

ramadi – masovne grobnice

Iračka policija pronašla je tri masovne grobnice u Ramadiju u kojima su pronađena tijela vojnika i civila koje su ubili teroristi ISIS-a tokom polugodišnje okupacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef policije u provinciji Enbar Razinc Kessar je za AA kazao da su o postojanju masovnih grobnica i njihovim lokacijama saznali od terorista ISIS-a koji su zarobljeni tokom decembarske operacije oslobađanje tog grada.

Ramadi je inače grad sa oko 400.000 stanovnika i stotinjak kilometara zapadno od Bagdada, a pod kontrolom ISIS-a je bio od kraja maja do sredine decembra prošle godine. Tri grobnice otkrivene su u naselju El-Melab, a u njima su do sada pronađeni posmrtni ostaci najmanje 30 osoba.

Kessar je kazao da su većina ubijenih bili vojnici, ali da je bilo i civila i najmanje dvoje djece. Ističući da su na većini pronađenih posmrtnih ostataka uočene prostrelne rane nanesene vatrenim oružjem, Kessar je kazao da su teroristi ISIS-a te ljude najvjerovatnije strijeljali i gađali iz neposredne blizine jer su rane uglavnom na istim dijelovima tijela ubijenih.