Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kontrofanziva

Nakon Kupyanska Ukrajinci oslobodili i Izyum

IZJUM

Informacije da se Rusi povlače iz Izjuma objavio je ukrajinski zvaničnik Petro Kuzik

Kontraofanziva ukrajinske vojske na istoku države čini se kako svakim satom dobija novi zamah, a prema pisanju ukrajinskih medija nakon što je vojska ušla u Kupjansk, mediji su objavili da je oslobođen Izjum.

Grad koji je ruska vojska zauzimala sedmicama, i koji predstavlja važno strateško mjesto za dalje operacije ruske vojske, od adans je u rukama Ukrajinaca.

Informacije da se Rusi povlače iz Izjuma objavio je ukrajinski zvaničnik Petro Kuzik.

“Borci bataljona Sloboda prenose da su iz Izjuma Rusi pobjegli i da su ostavili opremu. Separatista više nema u centru grada. Odjekuju velike eksplozije”, napisao je.

BBC također izvještava da na proruskim kanalima piše da su ruske trupe napustile Izjum. Drugi kanali javljaju da su ukrajinske trupe već u središtu grada.

Ukrajinska vojska je pokrenula kontraofanzivu prije nekoliko dana na istoku i za veoma kratak period uspjeli su osloboditi veliki dio teritorije u široj oblasti Harkova. Osim Izjuma, ranije je saopćeno kako je vojska ušla i u Kupjansk te su naveli kako Rusi ni u tom gradu nisu pružali otpor.

“Ukrajinske trupe već su u Kupjansku. Rusi u suštini nisu pružili otpor”, rekao je novinar Ilija Ponomarenko.

Novinar Reutersa unutar velikog područja koje su posljednjih dana ponovno zauzele napredujuće ukrajinske snage vidio je ukrajinsku policiju kako patrolira gradovima i kutije streljiva kako leže u hrpama na položajima koje su napustili ruski vojnici u bijegu.

Budući da su Ukrajinci sada stigli do grada Kupjanska, gdje se spajaju željezničke linije koje povezuju Rusiju s istočnom Ukrajinom, napredovanje je prodrlo sve do glavne logističke rute Moskve, što bi potencijalno moglo presjeći opskrbne linije za hiljade ruskih vojnika.