Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon mjeseci krvoprolića

Na pomolu prekid vatre u Gazi, Blinken kaže da je Netanyahu pristao

blinken

Blinken je svoj sastanak s Netanyahuom nazvao “vrlo konstruktivnim” i rekao da se izraelski premijer obavezao poslati visoke pregovarače da “dovrše ovaj proces” bilo u Kataru ili Egiptu

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je večeras da je Izrael prihvatio prijedlog za nastavak pregovora o prekidu vatre u Gazi, te da je sada Hamas na potezu. Pregovori bi trebalo da budu nastavljeni tokom ove sedmice.

“Sljedeća važna stvar je da Hamas kaže da, a zatim, u nadolazećim danima, da se svi stručni pregovarači okupe kako bi radili na jasnom razumijevanju provedbe sporazuma”, rekao je Blinken na presici u Tel Avivu.

Ranije je Blinken rekao da je napor da se finalizira prekid vatre i dogovor o taocima u Gazi dosegao “odlučujući trenutak”.

Ovo je “vjerojatno najbolja, možda posljednja prilika da se taoci vrate kući, da se postigne prekid vatre i da se svi stave na bolji put ka trajnom miru i sigurnosti”, rekao je Blinken u obraćanju zajedno s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom u Tel Avivu.

“Vrijeme je da svi dođu do – da i da ne traže nikakve izgovore da kažu ne”, rekao je Blinken. “Vrijeme je da se to završi. Također je vrijeme da se osigura da niko ne poduzme korake koji bi mogli poremetiti ovaj proces.”

Ubrzo nakon sastanka s izraelskim predsjednikom, Blinken se odvezao u Jeruzalem kako bi se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Njih dvojica su razgovarali tri sata, od čega su dva i po sata bili jedan na jedan.

Na konferenciji za novinare nakon njegovih sastanaka, Blinken je rekao da je Netanyahu prihvatio prijedlog koji su prošle sedmice iznijeli SAD, Katar i Egipat.

Ured premijera rekao je da je sastanak s Blinkenom “bio pozitivan i održan u dobroj atmosferi”, dodajući da je Netanyahu “ponovio predanost Izraela trenutnom američkom prijedlogu o oslobađanju naših talaca, koji uzima u obzir sigurnosne potrebe Izraela”.

Blinken je svoj sastanak s Netanyahuom nazvao “vrlo konstruktivnim” i rekao da se izraelski premijer obavezao poslati visoke pregovarače da “dovrše ovaj proces” bilo u Kataru ili Egiptu.

“Ali očekujemo od Hamasa, prije svega, da stane iza prijedloga, a zatim da se pridruži svima u pokušaju da dobijemo jasno razumijevanje o tome kako će se obaveze provoditi”, rekao je Blinken.

Novi plan o prekidu vatre koji su izradili SAD, Katar i Egipat predstavljen je u petak nakon dvodnevnih razgovora o visokim ulozima u Dohi. Posrednici su pojačali napore dok se Bliski istok priprema za mogući iranski napad na Izrael, a nakon što je broj mrtvih od oktobra u Gazi dosegao 40.000 ljudi — sumorna brojka koja naglašava 10 mjeseci patnje, pothranjenosti i očaja u palestinskoj enklavi tokom rata Izraela s Hamasom.