Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Morao sam plesati tango s Jihadi Johnom”

Jihadi John – Daniel Rye Ottisen

Džihadi John pravim imenom Mohammed Emwazi ponižavao je Daniela Ryea Ottosena (26) tjerajući ga da pleše tango. Danski fotograf prošao je pakao u zatočeništvu terorista ISIL-a, no ipak je jedan od sretnika koji se uspio vratiti kući 19. juna prošle godine nakon što je njegova porodica platila otkupninu.

Ottosen je o svom zatočeništvu u nedjelju progovorio za danski DR. Kazao je kako ga je ozloglašeni krvnik Jihadi John, koji je obezglavio najmanje četvero zarobljenika, tjerao da s njim pleše tango prije nego li ga je brutalno pretukao.

“Samo sam gledao u pod”

– ‘Želiš li plesati?’ pitao me je, a zatim me podigao. Trebali smo plesati tango zajedno, John i ja – rekao je Daniel koji je znao da ga čekaju samo batine.

– Samo sam gledao u pod jer ih nisam htio gledati – ako bi ih gledao u oči samo bi te još više tukli – nastavio je Ottosen svoju ispovijest.

[yuzo_related]

– Glavu sam pognuo, ruke podignuo u zrak, a on me vodio po zatvoru i odjednom se sve promijenilo i on me bacio dolje i udarao me rukama i nogama – ispričao je Daniel i dodao kako su mu nakon batina prijetili da će mu kliještima odsjeći nos.

Nakon što su ga ostavili Ottosen je bio zbunjen.

Džihadisti su mladog Danca pustili na slobodu nakon što je njegova porodica platila dva miliona eura tražene otkupnine. Većinu novca u Facebook kampanji prikupila je njegova sestra Anita Rye Ottosen.

Plaćanje otkupnine proglašeno je kontroverznim nakon što je Jihadi John pred kamerama odsjekao glave Amerikancima Jamesu Foleyu i Stevenu Sotloffu te Britancima Davidu Hainesu i Alanu Henningu jer su njihove vlade zabranile popuštanje i plaćanje teroristima.

Teroristi prozvani ‘The Beatles’

Ottosen je kazao i kako su ozloglašeni teroristi prozvani ‘The Beatles’ toliko smrdjeli da su ih zatvorenici mogli osjetiti prije nego su ušli u zatvor. Zatočenici su se zbog toga postrojavali uza zidove i prije nego su oni došli.

Dvije sedmice nakon što su ga zatočili Danca su konstantno mučili, Danac kaže da su prilično dobri u tome.
Najgore mu je bilo kada je morao stajati danima bez prestanka.

– Jedan od trikova bio im je da me objese sa stropa za ruke koje su mi bile vezane lisicama. Mogao sam stajati, ali tako bi me ostavili cijeli dan – ispričao je bivši zatočenik ISIL-a koji je u jednom trenutku odlučio da više ne može to trpjeti i pokušao se ubiti lancem kojim je bio vezan.

Dijelio ćeliju s Jamesom Foleyjem

Danac je s američkim novinarom Jamesom Foleyjem neko vrijeme dijelio ćeliju. Zajedno su vježbali i pokušali si podići moral. Nakon izlaska Daniel je shrvanim Jamesovim roditeljima prenio poruku koju je Foley napisao.

– Sjećam se samo da sam telefonirao s potpuno shrvanim roditeljima koji nisu dobili poziv kakav je primila moja majka – zaključio je Daniel čija će priča uskoro izaći i u obliku knjige ‘Vidiš li mjesec, Daniele’ koju je napisao novinar Puk Damsgård, piše Telegraph.