Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Hrvatske

Milanović: Ovo je opasan incident i molim sve koji imaju saznanja iz istrage da šute

Delnice: Zoran Milanović dao je izjavu nakon 30. obljetnice osnutka 138 brigade HV “Goranski risovi”
28.10.2021., Delnice - Svecano obiljezavanje 30. godisnjice osnutka 138 brigade HV "Goranski risovi" u Domu kulture. Predsjednik RH Zoran Milanovic dao je izjavu medijima.

Predsjednik je zatražio od Vlade Hrvatske da se iznađu sredstva kako bi Hrvatska nabavila adekvatnu protuzračnu odbranu koja, poručio je, ima brojne manjkavosti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović poručio je kako je istraga o padu letjelice na zagrebački Jarun još uvijek u tijeku, kako ne želi javnosti davati neprovjerene informacije te najavio kako će zatražiti jačanje hrvatske protuzračne odbrane, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon brifinga s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske, ravnateljima sigurnosnih i obavještajnih agencija, civilne i vojne, zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane i stručnjakom iz obavještajne uprave Glavnog stožera, predsjednik Milanović istaknuo je kako je istraga o padu letjelice još uvijek u toku.

“O naravi letjelice koja je pala na Hrvatsku i detaljima ne bih govorio, pozvao bih i druge koji se obraćaju medijima ispred ‘grabe’ svakih 15 minuta da to ne rade”, rekao je Milanović.

Predsjednik je istaknuo kako istragu vodi samostalni sektor vojne policije kojem je nadređen hrvatski ministar odbrane Mario Banožić koji je jučer izjavio kako je letjelica sovjetske proizvodnje nosila aviobombu težine 120 kilograma, nakon čega je danas pomoćnik ministra odbrane izjavio da je nosila 40 kg eksploziva koji je eksplodirao u tlu.

Ne možemo javno govoriti o tome dok je istraga u tijeku, poručio je Milanović te nije želio odgovoriti na pitanje je li ili nije u letjelici bila aviobomba.

Milanović je podsjetio kako je letjelica preletjela preko Mađarske, no kako očekuje da se takvo nešto više neće ponoviti.

“Ovo je ružan, opasan incident i molim sve koji imaju operativna saznanja iz istrage da šute. Javnost je mirna i sigurna. Ne možemo znati od koje strane je doletjela letjelica, čak i ako je doletjela od ukrajinskih snaga, ne očekujemo da će ukrajinska strana to priznati čak i ako je došla s njihove strane”, naglasio je Milanović.

Predsjednik je zatražio od Vlade Hrvatske da se iznađu sredstva kako bi Hrvatska nabavila adekvatnu protuzračnu odbranu koja, poručio je, ima brojne manjkavosti.

Istraga o padu letjelice TU-141 koja je pala iza 23 sata u prošli četvrtak pored Studentskog doma “Stjepan Radić“ u Zagrebu nastojat će utvrditi odakle je bespilotna letjelica točno doletjela i je li riječ o slučajnosti ili namjerni.