Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

što je babi milo...

Milanović: Dodik od svih mogućih varijanti za Hrvatsku i Hrvate najprihvatljiviji, 100 posto

milanovic_dodik_1
FOTO: Al Jazeera Balkans

Govorite šta hoćete, to su izborna pravila, on ih nije mogao prekršiti

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je komentarisao ponovno prebrojavanje glasova za predsjednika bh entiteta Republika Srpska nakon niza otkrivenih nepravilnosti. Očekivano, Milanović je otvoreno stao na stranu Milorada Dodika, koji je bio u utrci s Jelenom Trivić.

“Pokušava se organizirati banjalučki Majdan. Sve što sam rekao mislim i dalje. On je od svih mogućih varijanti za Hrvatsku i Hrvate najprihvatljiviji, 100 posto”, kazao je danas Milanović misleći na Milorada Dodika, lidera SNSD-a.

“Centralna izborna komisija, koja nije pod njegovom kontrolom, je izbrojala 30 tisuća glasova prednosti u odnosu na Trivićku. 30.000 glasova prednosti na biračkom tijelu koje ima manje od 600.000 ljudi”, rekao je Milanović.

“Kakav je to kriterij? Kakva je to država gdje se ponovno prebrojavaju glasovi? Neko će reći da su u Austriji ponovili predsjedničke izbore. To je suludo, to potkopava demokratiju”, tvrdi Milanović.

“Ne može cijela država prebrojavati glasove zato što se u nekoj kasabi neko napio i zato što mu je pala vreća u potok”, rekao je Milanović.

“Dodik je, prema onome što znamo, službeno uvjerljivo dobio izbore, s prednošću od skoro 7 postotnih poena. Kome je u interesu da se tamo radi haos, da se gura kandidatkinja bogtepitaj kakva? Ona priča monumentalne gluposti zato što se Dodik lično zamjerio nekome sa Zapada. To je personalni rat protiv Dodika”, rekao je.

“Govorite šta hoćete, to su izborna pravila, on ih nije mogao prekršiti. Isto bih rekao za svakoga. Ide se u prebrojavanje glasova, to sam rekao svojim saradnicima da će se dogoditi. Izvodi se rulja na ulicu, Majdan svoje vrste. Nikad ne ispadne dobro kad se vlast tako ruši, bilo kakva vlast”, ustvrdio je Milanović.

“U selu njene babe su ukrali izbore, sad se zbog toga provjeravaju izbori. To je sad kriterij. Sljedeće što očekujem je da se ponove izbori”, rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik u odbrani Dodika pred hrvatskim novinarima prešutio je, primjerice, da su na više od polovine biračkih mjesta samo u Doboju nestali svi neiskorišteni listići. No, nije prvi put da Milanović “sipa otrov” po BiH. To je ono što najčešće radi od početka svog mandata.

Ne čudi ni spominjanje “banjalučkog Majdana” s obzirom da hrvatski predsjednik od početka brutalne ruske agresije na Ukrajinu često drži stranu diktatora iz Kremlja Vladimira Putina.