Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

imenovana nova vlada

Mickoski i službeno premijer Sjeverne Makedonije, ostaje privržen evropskoj integraciji

Foto: X
Hristijan Mickoski

Sjeverna Makedonija geografsku je odrednicu dodala 2019. kako bi završila dugi spor s Grčkom u kojoj se nalazi istoimena regija. Skoplju je to omogućilo ulazak u NATO a trebalo je ubrzati i pridruživanje EU-u, što se nije dogodilo

Novi premijer Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski u ponedjeljak je službeno preuzeo tu funkciju, a rekao je da ostaje privržen “evropskoj integraciji” i koristio je službeno ime svoje zemlje.

Izostanak napretka prema članstvu u Evropskoj uniji, nakon što je država zbog spora s Grčkom promijenila ime, kod makedonskog stanovništva stvorio je bijes koji je pomogao nacionalistu Mickoskom i njegovoj stranci VMRO-DPMNE da pobijedi koaliciju lijevog centra na izborima u maju.

Isti dan održan je drugi krug predsjedničkih izbora na kojima je pobijedila Gordana Siljanovska-Davkova, kandidatkinja stranke Mickoskog.

Ona je već privukla pozornost regije jer državu zove samo „Makedonija”, umjesto „Sjeverna Makedonija”, što je Atina kritizirala. Novo ime često ne koriste ni Mickoski i vodstvo njegove stranke.

Sjeverna Makedonija geografsku je odrednicu dodala 2019. kako bi završila dugi spor s Grčkom u kojoj se nalazi istoimena regija. Skoplju je to omogućilo ulazak u NATO a trebalo je ubrzati i pridruživanje EU-u, što se nije dogodilo.

Bugarski zahtjev

Put prema članstvu kasnije je blokirala Bugarska koja želi da Sjeverna Makedonija promijeni svoj ustav i prizna bugarsku manjinu.

„Nastavljamo stajati uz naše partnere iz EU-a”, rekao je Mickoski u parlamentu u inauguracijskom govoru u noći na ponedjeljak.

Taj 46-godišnji profesor strojarstva 13. je premijer zemlje od stjecanja neovisnosti 1991. godine. Najavio je da neće nikad pristati na ustupke Bugarskoj.

-Dok god sam premijer, neće biti promjene ustava, naglasio je.

Mickoskijeva vlada broji 24 člana, a u parlamentu ima većinu sa 78 od 120 zastupnika.