Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: Naše društvo imat će koristi od izbjeglica

Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) sitzt am 27.09.2012) im Foto

Njemačko društvo i privreda imat će koristi od priljeva stotina hiljada izbjeglica, rekla je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel, ponovivši svoju optimističnu mantru – “mi to možemo”.

U novogodišnjem obraćanju naciji, Merkel kaže da će integracija migranata, većinom muslimana koji su pobjegli pred sukobima na Bliskom istoku, Njemačku koštati “vremena, snage i novca”, ali da je zemlja dovoljno snažna da se s tim nosi.

“Uvjerena sam da će nam, ukoliko se na ispravan način već danas uhvatimo ove teške zadaće koju je pred nas postavio priljev migranata i njihova integracija, to sutra otvoriti nove mogućnosti”, stoji u tekstu govora njemačke kancelarke.

“Činjenica je da živimo u zahtjevnim vremenima, ali istina je i da mi ovo možemo podnijeti jer je Njemačka snažna država.”

Nekoliko je puta odbila pritiske onih koji žele da se njemačke granice zatvore, poručivši Nijemcima – “wir schaffen das” ili “mi to možemo”.

Njemačka je ove godine prihvatila više od milion migranata, daleko više od bilo koje evropske zemlje. Jedna je od prvih europskih čelnica koje su im poželjele dobrodošlicu, istaknuvši da je zadaća Njemačke pružiti utočište ljudima koji bježe pred progonima i sukobima.