Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U svom stilu

Melodramatičan nastup Vučića u New Yorku, imao poruku i za “lažove iz Sarajeva”

aleksandar vucic
Foto: Fena

Povodom izjave Bećirovića u Generalnoj skupštini da rukovodstvo Srbije “prijeti suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Njujorku oštro reagovao na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija rekavši da je riječ o “notornoj laži” i “opasnoj igri koju igraju lažovi iz Sarajeva”.

Povodom izjave Bećirovića u Generalnoj skupštini da rukovodstvo Srbije “prijeti suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH”, Vučić je televiziji Pink rekao da se bošnjačkim političarima iz Sarajeva “čini da im je ovo posljednja prilika da okrenu svijet protiv Srbije”.

“Nadali su se brutalnom napadu na Srbiju. Prošle su dvije i po godine (od napada Rusije na Ukrajinu), uz svakodnevnu priču da će Srbija nekoga da napadne u regionu i da je satelit (ruskog predsjednika Vladimira) Putina. Oni polaze od sebe, a svako se kreće u granicama sopstvene pokvarenosti. Kad polaze od sebe, oni znaju da su samo patuljak i patrljak u čije ime odlučuje neko drugi. I koriste to vrijeme da učine nešto protiv Srbije”, kazao je Vučić.

Naveo je da su “bošnjački političari” iz Sarajeva proslijedili predstavnicima država u UN-u “cirkularno pismeno” da je Srbija odlučila da ukloni grob jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita, “jer znaju da to srpski prijatelji iz Afrike i Azije ne bi voljeli da čuju”.

“Mislili su da je to sa Titom njihova prilika da konačno pokažu da nije Srbija ta koja se zalaže za prava nerazvijenih i zemalja u razvoju, već da su to oni. Kada su vidjeli moju izjavu (da neće biti izmještanja Titovog groba), onda su se našli u nebranom grožđu i nastupila je nervoza, morali su tako da reaguju”, dodao je Vučić.