Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

beograd

Masovni ubica iz Mladenovca priznao krivicu: Ne znam šta me je obuzelo

uroš blažić
FOTO: Instagram
Uroš Blažić, masovni ubica

Uroš Blažić je priznao krivicu za pokolj u okolici Beograda 4. maja 2023. dok se njegov otac izjasnio da nije kriv

Prvooptuženi za masovno ubistvo u dva sela nadomak Beograda u maju prošle godine, Uroš Blažić, u petak je skoro u cijelosti priznao krivicu, rekli su beogradskim medijima njegovi opunomoćenici nakon današnjeg pripremnog ročišta, održanog u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu.

Blažić ubio devet, a ranio 14 osoba

Tada dvadesetjednogodišnji Blažić je 4. maja prošle godine hicima iz automatskog oružja i pištolja ubio devet, a ranio 14 osoba u dva sela beogradske općine Mladenovac. Uhapšen je (VIDEO) dan kasnije i od tada je u pritvoru.

Blažić je, kako su naveli njegovi advokati, danas na pripremnom ročištu rekao kako “ne zna šta ga je obuzelo da počini takav zločin”.

uros blazic sudnica
foto: Tanjug/GS
Uroš Blažić u sudnici

Njegov otac, R. B., koji je također optužen zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja, municije i eksplozivnih sredstava, negirao je krivicu.

Advokat Stefan Stefanović, koji zastupa porodice ubijenih i ranjenih, naveo je da će se suđenje, prema neslužbenim informacijama, nastaviti u Palači pravde 21. avgusta, prenosi Hina.

Problem bi, prema ocjeni advokata, mogao biti što u Palači pravde okrivljeni nisu odvojeni zaštitnom neprobojnom barijerom, kakva postoji u Posebnom sudu za ratne zločine i organizirani kriminal.

Blažićev otac Radiša se izjasnio da nije kriv

“Okrivljeni su se preliminarno izjasnili i Blažić je skoro u potpunosti priznao krivicu. Otac ubice Radiša Blažić se izjasnio da nije kriv. Blažić je rekao da ne zna šta ga je obuzelo tih dana i te noći”, rekao je Stefanović.

Otac osumnjičenog Radiša Blažić za ubistva tereti se za nedozvoljeno držanje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, kao i teško delo protiv opšte sigurnosti, odnosno da je pomogao sinu da dođe do oružja kojim je ubio devet, a ranio 14 osoba.

Porodice žrtava okupile su se prije današnjeg ročišta ispred zatvora,  odjevene u crne majice s likovima stradalih članova porodica i, stojeći u tišini, čekali da ih puste u sudnicu.

Međutim, to je bilo dopušteno samo onima koji su dobili poziv, dok su ostali članovi oštećenih porodica ostali čekati ishod ročišta ispred zgrade zatvora, što je izazvalo negodovanje jer svima nije omogućeno da prisustvuju ročištu.