Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Masivni napadi Rusije projektilima i letjelicama na Ukrajinu drugi dan zaredom

Foto: X

Rusija je u ponedjeljak lansirala više od 200 projektila i dronova, usmrtivši najmanje sedam i oštetivši energetsku infrastrukturu

Rusija je tokom noći pokrenula nekoliko valova napada projektilima i bespilotnim letjelicama ciljajući Kijev i druge regije, priopćila je ukrajinska vojska rano u utorak, dan nakon najvećeg takvog napada Moskve u ratu.

Dvije su osobe ubijene u okrugu Krivij Rih, objavio je lokalni zvaničnik Evgen Sytnychenko na Telegramu. Jedan je muškarac, također, poginuo u napadu bespilotne letjelice Shahed u regiji Zaporižja, rekao je lokalni guverner Ivan Fedorov.

Eksplozije u Kijevu

Sustavi protuzračne odbrane kijevske regije raspoređeni su nekoliko puta tokom noći kako bi odbili projektile i bespilotne letjelice koje ciljaju glavni grad Ukrajine, objavila je vojna uprava regije na Telegramu.

Reutersovi svjedoci izvijestili su o najmanje tri eksplozije tokom noći u Kijevu.

Rusija je u ponedjeljak lansirala više od 200 projektila i dronova, usmrtivši najmanje sedam i oštetivši energetsku infrastrukturu.

Razmjeri napada pokrenutih u noći s ponedjeljka na utorak nisu još poznati, ali su ukrajinske zračne snage rekle da su zabilježile lansiranje nekoliko skupina dronova i polijetanje strateških bombardera Tu-85 i nadzvučnih presretača MiG-31 s ruskih aerodroma.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvještaje, a iz Rusije nije bilo komentara.

Kremlj poriče da je ciljao civile u ratu koji je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo protiv manjeg ruskog susjeda agresiju u februaru 2022. godine. Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegovi napadi u ponedjeljak pogodili “sve označene mete” u kritičnoj energetskoj infrastrukturi Ukrajine.

Civili pod ruševinama

Krivij Rih, Kijev te centralne i istočne regije Ukrajine bile su pod uzbunom za zračni napad veći dio noći.

Pet civila možda je još pod ruševinama, a četvero je ozlijeđeno kao rezultat ruskog napada, objavio je na Telegramu Oleksandr Vilkul, čelnik vojne uprave Krivij Rih

-Vijesti su loše, dodao je.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi očekuje se danas u ruskoj nuklearnoj elektrani Kursk kako bi procijenio situaciju nakon pokretanja iznenadne ukrajinske protuofanzive u regiji. Želi “nezavisno procijeniti što se događa” obilaskom infrastrukture.

-Sigurnost svih nuklearnih elektrana središnje je i temeljno pitanje za IAEA, istaknuo je.