Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Masakr u Teksasu: Identifikovan napadač koji je u crkvi ubio najmanje 27 ljudi

kelly

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da je pucnjava u američkoj saveznoj državi Teksas, u kojoj je poginulo najmanje 27 ljudi, proizvod “problema sa mentalnim zdravljem”, a ne “problem oružja”, prenijeli su japanski mediji.

On je na konferenciji za novinare u Tokiju rekao da je, prema preliminarnim izvještajima, napadač bio “veoma rastrojena individua, sa mnogo problema”.

“Nije riječ o problemu oružja, već o problemima mentalnog zdravlja na najvišem nivou. Ovo je veoma, veoma tužan događaj”, rekao je Trump, komentarišući jučerašnji napad u Teksasu.

Napadač je jučer otvorio vatru u Prvoj baptističkoj crkvi u mjestu u Sutherland Springsu u okrugu Wilson. u gradu San Antonio i usmrtio najmanje 27 ljudi.

Američki mediji objavili su identitet napadača odgovornog za najgoru masovnu pucnjavu u modernoj istoriji Teksasa.

Napadač je bivši vojnik, 26-godišnji Devin Patrick Kelley, koji je otpušten iz zračnih snaga nakon postupka na vojnom sudu 2014. Živio je u predgrađu San Antonija, velikog teksaškog grada udaljenog pedesetak kilometara.

Kelley je služio u zračnoj bazi Holloman u Novom Meksiku od 2010. godine. Glasnogovornica američkog ratnog zrakoplovstva Ann Stefanek za CNN je izjavila da je protiv njega pokrenut sudski postupak 2012. godine zbog napada na svoju suprugu i njihovo dijete, a dvije godine kasnije postupak je završio i Kelley je nečasno otpušten iz zračnih snaga.

Kelley je u nedjelju upao u baptističku crkvu u Sutherland Springsu opremljen neprobojnim prslukom i puškom Ruger AR-556. Ubio je najmanje 27 ljudi, uključujući 14-godišnju pastorovu kćer.

Muškarac koji stanuje blizu crkve uzeo je svoj pištolj i krenuo na Kelleyja nakon pucnjave, a on je bacio pušku i pobjegao automobilom. Pronađen je mrtav u automobilu oko 13 kilometara od crkve, a nije jasno je li ga ubio susjed ili je počinio samoubistvo.

U Sjedinjenim Državama svake godine od vatrenog oružja pogiba više od 33 000 ljudi, među kojima 22 000 dignu ruku na sebe, pokazuje nedavna studija. Rasprava o zakonu o nošenju oružja, iznimno pomirljiva, povede se nakon svake veće pucnjave.