Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska

Markotić: Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa

Alemka Markotić

“Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa”, rekla je odgovarajući na pitanje mogu li građani s dvojnim državljanstvom ući u Hrvatsku bez potrebe za samoizolacijom te je dodala kako se nada da će njene kolege u BiH uspjeti stati virusu na kraj

Direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, Alemka Markotić, gostovala je danas na televiziji N1.

Komentarisala je velik porast broja oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata je oboljelo 95 osoba.

“Rekli smo ako ne budemo naučili lekciju da ćemo je ponavljati. S virusom je tako, čim nađe prostor gdje može ući, on uđe, ako ne osiguramo barijeru. Imamo dva veća žarišta, Đakovo i u bolnici sv. Ivan i to je više od polovice bolesnika. Ostalo su pojedinačni slučajevi”, rekla je i odgovorila jesu li samo građani krivi ili ima djela u otvaranju granica.

“Nikad nisu samo građani krivi. Mi smo znali da postoji određeni rizik s mogućnošću kretanja, ali je važni da se i dalje drži mjera koje smo propisali. Mjesec dana smo se držali i bile su otvorene granice i odlično smo se držali. Zadnje dvije sedmice je zabilježen porast odlazaka u Srbiju i BiH i tamo je bilo više inficiranih i očito više kontakata”, rekla je i dodala kako je to sada ušlo u Hrvatsku.

Dodala je kako se nada da je mjera zatvaranja granica kratkotrajna.

“Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa”, rekla je odgovarajući na pitanje mogu li građani s dvojnim državljanstvom ući u Hrvatsku bez potrebe za samoizolacijom te je dodala kako se nada da će njene kolege u BiH uspjeti stati virusu na kraj.

“Ako bude većeg unosa i iz drugih zemalja, iste mjere će ići prema njima i prema nama. To su mjere koje se moraju pratiti. I EK je to propisala, da se otvara i zatvara granica prema zemljama koje imaju sličnu ili različitu epidemiološku situaciju”, dodala je.

“Mi kontinuirano imamo isti stav, 80 posto ljudi koji se zaraze prođu dobro, ali ostali mogu imati probleme. 20 posto je rizičnih grupa. Cijelo vrijeme ponavljamo istu priču, iste mjere i kad god smo se toga držali izvrsno smo sve rješavali. Ako to opet odlučimo, riješit ćemo i ovo brzo”, kaže.

Na pitanje koliko je danas testirano kaže da ne zna, jer nisu jedini laboratorij koji testiraju.

“Vidjeli ste da zemlje koje su tetsirale puno nisu riješile umrle i oboljele testiranjem”, dodala je.

Na pitanje kako to da BiH testira više od Hrvatske dodaje da testiranje ne štiti od bolesti.

“Za svaku zaraznu a i nezaraznu bolest morate imati indikacije. Razni testovi su vezani uz upalna stanja, a mogu biti iz raznih testova. To ne radimo jer znamo što treba raditi”, kaže.