Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministrica vanjskih poslova

Maria Malmer Stenergard nova šefica švedske diplomatije

Foto: Screenshot/ YouTube
Maria Malmer Stenergard

Nova ministrica vanjskih poslova rekla je na konferenciji za novinare da je važno nastaviti pritisak na Rusiju sankcijama i raditi na članstvu Ukrajine u EU

Švedska je u utorak imenovala Mariju Malmer Stenergard za ministricu vanjskih poslova, odabravši bivšu šeficu za migracije da vodi politiku prema Ukrajini samo šest mjeseci nakon što je njen prethodnik pomogao da tradicionalno neutralna Švedska osigura pridruživanje NATO-u.

Iznenadna najava Tobiasa Billstroma prošle sedmice da se povlači dovela je do široke rekonstrukcije kabineta u kojoj je nekoliko ministara premješteno.

Najnovija članica NATO-a, kao i veći dio Evrope, pokušava ojačati svoju vojsku, a istovremeno je i jaka podrška Ukrajini od ruske invazije u februaru 2022. Švedska je ove sedmice objavila svoj 17. paket pomoći.

-Podrška Ukrajini je najveći vanjskopolitički zadatak u narednim godinama – rekao je premijer Ulf Kristersson u govoru na sjednici parlamenta izlažući svoje političke prioritete.

-Švedska će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno – dodao je.

Malmer Stenergard, 43, iz Kristerssonove vladajuće desničarske Umjerene stranke, bila je lice vladine revizije imigracione politike, radikalnog pomaka koji je poduzet u saradnji sa ekstremno desnim Švedskim demokratima, a koji su kritizirali neki zagovornici ljudskih prava.

Nova ministrica vanjskih poslova rekla je na konferenciji za novinare da je važno nastaviti pritisak na Rusiju sankcijama i raditi na članstvu Ukrajine u EU.

-Ovo je, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu, ozbiljno vrijeme koje utiče na sve što radimo – rekla je ona.

-Istovremeno se naglašava važnost vanjskopolitičkog rada, a saradnja u EU je sada važnija nego prije jako dugo vremena – dodala je.

Kristerssonova vlada, koja ovisi o podršci švedskih demokrata za svoj opstanak, ovog mjeseca će smanjiti poreze na dohodak u svom proračunu, dok će se fokusirati na suzbijanje kriminala bandi i preokretanje ranije liberalne politike useljavanja.

-Vlada sada vrši promjenu paradigme, a učinak je već jasan. Broj tražilaca azila je naglo opao i očekuje se da će ove godine biti najmanji u 2000-ima – rekao je on u parlamentu.