Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Makedonska vojska na granici zbog migranata

makedonija migranti

Makedonska vlada proglasila je krizno stanje na jugu zemlje zbog svakodnevnog priliva hiljada migranata, dok nevladine i humanitarne organizacije navode da će ponovo početi
krijumčarenje ljudi, javlja danas Radio Slobodna Evropa.

Krizno stanje proglašeno je na južnoj i sjevernoj granici Makedonije, a policija i Armija će zajedno patrolirati duž ovih granica i pokušaće da blokiraju ulaz migranata u zemlju, saopštio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski.

Cilj ove odluke je da se pojača kontrola na samoj granici i u pograničnom pojasu, dodao je.

Cilj je i da se spriječe bilo kakvi ozbiljniji problemi i prijetnje po lokalno stanovništvo, odnosno ljude koji žive u đevđelijskom regionu, ali i da se obezbjedi adekvatniji tretman onih osoba- ilegalnih migranata, koji su ušli u Makedoniju i izrazili namjeru da traže azil, naveo je Kotevski.

Razlog za ovakvu odluku Vlade je povećani pritisak izbjeglica na južnoj granici, rekao je Kotevski.

Samo za 24 sata MUP je izdao 1.327 potvrda, a u posljednja dva mjeseca ukupno preko 41.000 stranih državljana je izrazilo namjeru za traženje azila.

Novu odluku Vlade će provoditi Glavni štab, koji će biti sačinjen od pripadnika Armije i policije.

[quote_center]Kako navodi RSE, na makedonsko-grčkoj granici se nalaze hiljade izbjeglica koje pokušavaju da uđu u Makedoniju[/quote_center]

Prema procjenama, kaže Kotevski, troškovi u proteklim mjesecima iznose oko 800.000 eura mjesečno, samo za angažman policije u obezbjeđivanju južne granice.

Nevladine i humanitarne organizacije koje su izdejstvovale donošenje izmjena Zakona o azilu kažu da se ovom odlukom pravi korak unazad.

Mersiha Smailović iz nevladine organizacije Legis naglašava da ova odluka ide u prilog krijumčarima i njihovom nelegalnom biznisu.

Sada se vraćamo na period prije 19. juna. Sada će cvjetati krijumčarenje, ta vrsta kriminala. Sada će ponovo sabirni centar u skopskoj Gazi Babi biti pun, jer će izbjeglice naći način kako da uđu u Makedoniju i kako da izađu iz zemlje, navela je Smailović.

Kako navodi RSE, na makedonsko-grčkoj granici se nalaze hiljade izbjeglica koje pokušavaju da uđu u Makedoniju.

Aktivisti na terenu kažu da su u Đevđeliji već nekoliko dana raspoređeni specijalci koji su se do danas brinuli samo o javnom redu i miru.

Međunarodna pruga Solun-Skoplje je blokirana hiljadama migranata, a na grčkoj teritoriji su bili blokirani dva teretna i jedan putnički voz.