Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Majka ubila novorođenu bebu

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL/
Ilustracija

Tijelo je u kući pronašao član porodice koji je pozvao policiju

Mlada majka ubila je svoje tek rođeno dijete ove subote.

Dvadesetdvogodišnja majka osumnjičena je za krivično djelo teškog ubistva i određen joj je istražni zatvor, piše Index.hr.

Zločin se, prema neslužbenim informacijama, dogodio na širem području Svetog Križa Začretje, nedaleko Krapine u Hrvatskom zagorju. U toku je obdukcija tijela bebe na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Tijelo je u kući pronašao član porodice koji je pozvao policiju.

Oglasio se DORH

O tragičnom događaju oglasilo se Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

“Dežurna zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je, zajedno s nadležnim službama Policijske uprave krapinsko-zagorske, 29. juna 2024., provela uviđaj u jednom mjestu na području Krapinsko-zagorske županije povodom osnova sumnje na počinjenje krivičnog djela te je u saradnji s nadležnom policijskom upravom poduzelo druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 30. juna 2024., u službi dežurstva, povodom podnesene krivične prijave nadležne policijske uprave, ispitalo hrvatsku državljanku (2002.) zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnog djela teško ubistvo na štetu novorođenčeta, nakon čega je doneseno rješenje o provođenju istrage.

Ovo državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja okrivljenice, podnijelo sudiji istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanjem istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i zbog posebno teških okolnosti počinjenja ovog krivičnog djela. Sudija istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i okrivljenici 30. juna 2024., odredio istražni zatvor po predloženim zakonskim osnovama.

Državno odvjetništvo objavljuje ovo saopćenje kao odgovor na zaprimljene upite novinara, a druge informacije neće davati zbog zakonom propisanih ograničenja”, stoji u saopćenju DORH-a.

Saopćenje policije

Saopćenje je naknadno stiglo i iz krapinsko-zagorske policije.

“Policijski službenici policijske uprave krapinsko-zagorske dovršili su kriminalističko istraživanje povodom pronalaska tijela novorođenčeta na području Svetog Križa Začretje, koje je pronađeno 29. juna 2024. godine

Na mjestu događaja obavljen je uviđaj kojim je rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu u saradnji s policijskim službenicima Policijske uprave krapinsko-zagorske. Nakon obavljenog uviđaja, tijelo je prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Zbog osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela teškog ubistva osumnjičena 22-godišnja hrvatska državljanka je uhapšena, predana pritvorskom nadzorniku i protiv nje je podnesena krivična prijava nadležnom odvjetništvu.

Imajući u vidu zaštitu i dobrobit porodice nismo u mogućnosti iznositi više detalja provedenih izvida kriminalističkog istraživanja”, saopćila je Policijska uprava krapinsko-zagorska.