Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ankara

Mahmoud Abbas se obratio turskom parlamentu, najavio posjetu Gazi i Jerusalemu

Mahmoud Abbas
FOTO: Screenshot
Mahmoud Abbas

Izraelski napad na Gazu, u kome je ubijeno više od 40.000 ljudi, započeo je nakon što je palestinska grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas poručio je danas u turskom parlamentu da je odlučio posjetiti Gazu i Jerusalem kako bi protestvovao protiv izraelskog rata u enklavi, dodajući da ne vidi kraj sukobu osim ako se Izrael ne povuče s okupiranih palestinskih teritorija.

Abbas, koji se u srijedu sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari kako bi razgovarali o ratu i naporima za prekid vatre, obratio se na vanrednoj sjednici Generalne skupštine turskog parlamenta na poziv turske vlade.

U 46-minutnom govoru kome su prisustvovali Erdogan, njegovi ministri i zastupnici iz svih političkih stranaka, Abbas je optužio Sjedinjene Države za produženje “katastrofe” podržavanjem Izraela i ulaganjem veta na rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Također je pozvao svijet da zakonski kazni Izrael za njegove ratne zločine i kršenje međunarodnog prava.

“Odlučio sam krenuti s članovima Palestinske uprave u Pojas Gaze”

– Odlučio sam krenuti s članovima Palestinske uprave u Pojas Gaze. Uložit ću sve napore kako bismo svi mogli biti uz naš narod da zaustavimo ovu barbarsku agresiju, čak i ako nas to košta života – izjavio je Abbas, dodajući da će ići i u Jerusalem. Nije precizirao kada će obaviti posjete.

Abbas je na čelu palestinskih vlasti koje provode ograničenu samoupravu u dijelovima Zapadne obale pod izraelskom okupacijom.

Dobio je ovacije prije i poslije svog govora, koji je također više puta prekidan pljeskom.

Turska je pozvala Abbasa nakon što se izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio američkom Kongresu u julu.

– Ratni zločinac je 24. jula u američkom Kongresu održao govor pun laži. Danas je ovdje Mahmoud Abbas u svakoj rečenici iznio istinu i palestinsku stvar – izjavio je predsjednik turskog parlamenta Numan Kurtulmus, govoreći nakon Abbasa.

Izraelski napad na Gazu, u kome je ubijeno više od 40.000 ljudi, započeo je nakon što je palestinska grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra.

Turska je osudila rat i prekinula svu trgovinu s Izraelom. Podnijela je zahtjev za pridruživanje slučaju Južne Afrike na Međunarodnom sudu pravde, optužujući Izrael za genocid.