Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska

Macron imenovao Michela Barniera za novog premijera

michel barnier
Foto: Screenshot/ YouTube

U saopćenju iz Macronovog ureda kojim se najavljuje Barnierovo imenovanje navodi se da je on dobio zadatak “formirati ujedinjujuću vladu koja će služiti zemlji i francuskom narodu”

Predsjednik Emmanuel Macron imenovao je u četvrtak bivšeg pregovarača EU za Brexit Michela Barniera novim premijerom Francuske nakon više od 50 dana privremene vlade.

Imenovanje 73-godišnjeg Barniera slijedi nakon sedmica intenzivnih napora Macrona i njegovih saradnika da pronađu kandidata koji bi mogao izgraditi labave grupe pristalica u parlamentu i preživjeti moguće pokušaje Macronovih protivnika da brzo sruše novu vladu koju će Barnier sada sastaviti i voditi.

U saopćenju iz Macronovog ureda kojim se najavljuje Barnierovo imenovanje navodi se da je on dobio zadatak “formirati ujedinjujuću vladu koja će služiti zemlji i francuskom narodu”.

-To imenovanje dolazi nakon neviđenog ciklusa konsultacija tokom kojih je, u skladu sa svojom ustavnom dužnosti, predsjednik osigurao da će premijer i buduća vlada ispuniti uslove da budu što stabilniji i daju sebi šanse za što šire ujedinjenje što je više moguće – navodi se u saopćenju, prenosi AP.