Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zvanična posjeta

Lavrov u Rijadu, zemlje GCC-a ostaju na “jednakoj udaljenosti” između Rusa i Ukrajinaca

Sergej Lavrov
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Sergej Lavrov

Tokom konferencije za novinare, generalni sekretar GCC-a Jasem Mohamed Albudaiwi naglasio je “neutralnost” cijelog Vijeća

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetio je u ponedjeljak Rijad gdje se sastao s prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom i drugim zvaničnicima šestočlanog Vijeća za saradnju u Zaljevu.

Zaljevske monarhije nastojale su ostati neutralne u tekućem ratu između Ukrajine i Rusije.

Razgovori između saudijskog princa i ruskog ministra bili su fokusirani na “skorašnja međunarodna i regionalna dešavanja”, objavila je zvanična saudijska novinska agencija.

Ranije u ponedjeljak, Lavrov se sastao s ministrima vanjskih poslova GCC-a, organizacije sa sjedištem u Rijadu koju čine Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Kuvajt i Oman, koji su tradicionalno partneri Sjedinjenih Država.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik sirove nafte, blisko je sarađivala s Moskvom na naftnoj politici, ali ima veze i s Moskvom i s Kijevom od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. i pozicionirala se kao potencijalni posrednik.

Zaljevska monarhija je u nekoliko navrata primila ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, uključujući i tokom njegovog učešća na samitu Arapske lige u maju 2023. u Džedi.

Kraljevina je obećala stotine miliona dolara humanitarne pomoći Ukrajini, uključujući i ukrajinske izbjeglice koje su pobjegle u susjedne zemlje.

Tokom konferencije za novinare, generalni sekretar GCC-a Jasem Mohamed Albudaiwi naglasio je “neutralnost” cijelog Vijeća.

On je rekao novinarima da zemlje GCC-a “stoje na jednakoj udaljenosti” između Rusa i Ukrajinaca.

Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su krajem avgusta da su posredovali u razmjeni zarobljenika između Ukrajine i Rusije, što je dovelo do oslobađanja 230 zarobljenika.

Posredovanje Emirata u junu rezultiralo je razmjenom ratnih zarobljenika u kojoj je učestvovalo 90 zarobljenika sa svake strane.

U septembru 2022. Rijad je pomogao da se oslobodi nekoliko stranih boraca, uključujući dva Amerikanca i pet Britanaca.