Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Summit G2

Lavrov ljut zbog toka sastanka: Zovu nas agresorima, okupatorima, osvajačima…

lavrov g20 ss

Lavrov je u svom obraćanju novinarima nakon sastanka G20 na Baliju rekao da je Rusija spremna pregovarati s Ukrajinom i Turskom o izvozu žita, ali ostalo je nejasno kad i gdje bi se ti pregovori mogli održati

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je oštro kritizkovao izjave svojih zapadnih kolega na summitu G20 koji se održava u Indoneziji te ih optužio da su “skrenuli temu s razgovora o globalnoj ekonomiji” i nazvali Ruse “agresorima, okupatorima i osvajačima”.

“Tokom diskusije zapadni partneri izbjegavali su zadatak grupe G20, a to je globalna ekonomija. Razgovor je odmah skrenuo s teme čim su zapadni diplomati počeli govoriti, na suludu kritiku Ruske Federacije vezanu uz situaciju u Ukrajini”, ustvrdio je Lavrov.

“Agresori, okupatori, osvajači… puno toga smo čuli danas”, rekao je nezadovoljni Lavrov.

Lavrov je u svom obraćanju novinarima nakon sastanka G20 na Baliju rekao da je Rusija spremna pregovarati s Ukrajinom i Turskom o izvozu žita, ali ostalo je nejasno kad i gdje bi se ti pregovori mogli održati.

“Ako Zapad ne želi pregovore, nego pobjedu Ukrajine nad Rusijom na frontu, onda vjerovatno nemamo o čemu razgovarati sa Zapadom. S takvim pristupom ne dozvoljavaju Ukrajini da krene u mirovni proces”, rekao je Lavrov, a prenosi ruska prorežimska agencija RIA Novosti.