Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"I NE PLANIRA"

Kremlj: Putin nije kontaktirao Trumpa nakon pokušaja atentata

vladimir putin
Foto: Screenshot/ YouTube

Trump je upucan u uho tokom predizbornog skupa u Pennsylvaniji nakon velikog sigurnosnog propusta. Napadač je ubijen, a službenici za provođenje zakona tvrde da još nisu otkrili motiv

 Kremlj je u ponedjeljak saopćio da ruski predsjednik Vladimir Putin nije kontaktirao Donalda Trumpa nakon pokušaja atentata na američkog republikanskog predsjedničkog kandidata tokom vikenda, i da to ne planira učiniti.

Na pitanje hoće li sigurnosne mjere oko Putina sada biti pojačane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da ruski čelnik već uživa odgovarajući stepen zaštite.

– Sigurnost je već pojačana iz očitih razloga, bez obzira na incidente. Možemo samo ponoviti da je sigurnost šefa države osigurana na odgovarajućem nivou, poduzima se sve što je potrebno uzimajući u obzir međunarodnu eskalaciju napetosti općenito – izjavio je Peskov novinarima.

Kremlj je u nedjelju saopćio kako ne vjeruje da je američka administracija odgovorna za subotnji pokušaj atentata na Trumpa, ali ju je optužio za stvaranje atmosfere koja je izazvala napad.

Trump je upucan u uho tokom predizbornog skupa u Pennsylvaniji nakon velikog sigurnosnog propusta. Napadač je ubijen, a službenici za provođenje zakona tvrde da još nisu otkrili motiv.

Putin se o tome još nije javno očitovao.

Peskovljevi komentari ponavljanje su izjava nekih Trumpovih republikanskih saveznika, koji su odmah pripisali krivicu Bidenu.

– Nakon brojnih pokušaja uklanjanja kandidata Trumpa iz političke arene – korištenjem prvih pravnih alatki, sudova, tužitelja, pokušaja političke diskreditacije i kompromitacije kandidata – svim vanjskim promatračima očito je bilo da mu je život u opasnosti – kazao je Peskov u nedjelju, prenosi Reuters.