Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komisija za ljudska prava optužila policiju u Meksiku za smrt 22 osobe

meksiko – policija

Meksička federalna policija usmrtila je najmanje 22 ljudi na ranču prošle godine, potom je premjestila tijela i zakopala oružje kako bi u izvještaju navela da su pomenute osobe stradale u vatrenom okršaju, saopćila je meksička Komisija za ljudska prava, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tom prilikom u okršaju, koji se desio u državi Michoacan 22. maja 2015. godine, ubijen je i policajac. Vlada je saopćila kako su ubijene osobe pripadale narko kartelu i da su se skrivale na ranču u Tanhuatou u blizini granice sa državom Jalisco. Komisija za ljudska prava tvrdi da postoje još dva slučaja torture i četiri smrtna slučaja povezana sa pretjeranom upotrebom sile. Naveli su i da se ne mogu utvrditi okolnosti pod kojima je usmrćeno 15 osoba.

“Istragom se došlo do činjenica koje govore o široko rasprostranjenom kršenju ljudskih prava koje se može pripisati javnim djelatnicima federalne policije”, kazao je predsjednik Komisije Luis Raul Gonzalez Perez.

Meksički komesar za nacionalnu sigurnost Renato Sales, koji nadgleda federalnu policiju, negirao je optužbe. Prema onome što on tvrdi, policajci su naredili osumnjičenim da odlože oružje i da se predaju, ali da je na to odgovoreno vatrom.

“Upotreba oružja bila je neophodna i proporcionalna stvarnoj i nezakonitoj sili. Što znači, po našem mišljenju, oni (policajci) su djelovali u samoodbrani.”

Prema izvještaju Komisije, ovako veliki broj mrtvih mogao voditi do zaključka da su policajci proizvoljno pucali i ubijali tokom akcije protiv osumnjičenih članova kartela u Jaliscou. Komisija je dovela u pitanje objašnjenje vladinih zvaničnika koje se prvenstveno odnosi na uzroke koji su doveli do sukoba. Federalna policija je saopćila da su zaustavili kamion i da je na njih pucano od strane putnika prije nego što su stigli na ranč.

Prema navodima Komisije, vlasti nisu dale dokaze koji idu u prilog tome i da su svjedoci izjavili kako se 41 policajac prišunjao ranču u šest sati ujutro. Navodi i da su policajci počeli s napadom najmanje sat vremena prije nego što se navodi u njihovom izvještaju te da su napad obustavili nakon što je pogođen policajac, a da im je pomagalo još 54 policajca koji su stigli helikopterom. Kasnije je u pucnjavi pogođen i helikopter.

Komisija je navela i da je 13 od 22 usmrćene osobe ubijeno s leđa. Ovaj slučaj podsjeća na sličan iz 2014. godine kad je Komisija ustanovila da su vojnici usmrtili desetak osumnjičenih kriminalaca nakon što su se predali ijednom skladištu u Tlatlaya zapadno od Mexico Citya. Vojska je tvrdila da su stradali u razmjeni vatre. Kako navodi AP, pronađeni su dokazi na zidu skladišta koji upućuju na to da su osobe bile postrojene u jedan red i ubijene. Navodi se i da su tri preživjele svjedokinje bile izložene torturi od strane agenata iz državnog tužilaštva kako bi potvrdile tvrdnje vojske.