Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komandant pomorskih snaga NATO-a: Ne želimo novi hladni rat

clive-johnstone

Komandant pomorskih snaga NATO-a admiral Clive Johnstone izjavio je kako Rusija traži novi svjetski poredak, ali kako NATO ne želi da tu zemlju tretira kao neprijatelja, niti ulazi u novi hladni rat, javlja Anadolu Agency (AA).

U Istanbulu se održava 62. zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a, a Johnstone je na sesiji Komiteta odbrane i sigurnosti održao izlaganje pod naslovom “Uloga savezničkih i NATO pomorskih snaga u postvaršavskom periodu“.

Ukazujući na proces modernizacije kroz koji prolaze pomorske snage Rusije, Johnstone je kazao da Rusija ulaže velika sredstva u izgradnju novih brodova i artiljerijskih projektila za mornaricu.

Johnstone je kazao da Rusija traži novi svjetski poredak i ne radi na kontroli tenzija, već na njihovom povećanju, te je dodao da NATO ne smije nasjedati na te trendove.

“Rusija nije naš neprijatelj i mi nemamo nikakvu namjeru ulaziti u novi hladni rat. Međutim, moramo naći neki put da shvatimo Rusiju, ne izgubimo dignitet i poziciju“, kazao je Johnstone.

On je tom prilikom istakao i važnost provođenja vojnih vježbi NATO snaga, te najavio da će naredne godine biti organizirane teške vježbe uz učešće mornarica Norveške i Islanda.

“Bit će to vježba na kojoj ćemo testirati kako bi NATO brzo i efikasno odgovorio u slučaju da dođe do nekog rata“, kazao je Johnstone.

Komandant pomorskih snaga NATO-a Johnstone također je kazao da trend destabilizacija, siromaštva i drugih problema na Bliskom istoku i Africi uzrokuju migracije koje su već poprimile globalni karakter, te je dodao da NATO i na tom polju ulaže velike napore u saradnji sa Evropskom unijom i drugim partnerima.