Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pentagon

Kirby: Vjerujemo da je ovo ponovno pozicioniranje ruskih snaga, a ne pravo povlačenje

kirby

Niko se ne bi trebao zavaravati nedavnom tvrdnjom Kremlja da će odjednom samo smanjiti vojne napade u blizini Kijeva ili bilo kakvim izvještajima da će povući sve svoje snage

Ministarstvo odbrane SAD-a upozorilo je da, iako se “mali broj” ruskih snaga udaljio od KijevaRusija još uvijek može nanijeti “ogromnu brutalnost” zemlji, uključujući i glavni grad.

“Vjerujemo da je ovo ponovno pozicioniranje, a ne pravo povlačenje, te da bismo svi trebali biti spremni na veliku ofanzivu na druga područja Ukrajine. To ne znači da je prijetnja Kijevu gotova”, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby na brifingu, prenosi CNN.

“Niko se ne bi trebao zavaravati nedavnom tvrdnjom Kremlja da će odjednom samo smanjiti vojne napade u blizini Kijeva ili bilo kakvim izvještajima da će povući sve svoje snage”, rekao je Kirby.

Kirby je rekao i da broj ruskih snaga koje se udaljavaju od glavnog grada Ukrajine “nije ni blizu onoga što su postavili u blizini Kijeva”, te da je Rusija nastavila zračne napade na grad “čak i danas”.

Kirby je rekao da se snage za repozicioniranje kreću “više prema sjeveru”, ali da je prerano reći gdje je njihovo konačno odredište.

“Ocjenjujemo da je vjerovatno više repozicioniranje koje će se koristiti negdje drugo u Ukrajini. Gdje tačno, ne znamo – rekao je.