Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina kreće u rat protiv ISIL-a

kina piloti

Nakon što je Islamska država jučer pogubila dvojicu talaca, jednog Kineza po imenu Fan Jinghui (desno na slici ispod) i Norvežanina Olea Johana Grimsgaard-Ofstada, danas je stigla i reakcija iz Kine.

EGZEKUCIJA KINEZ NORVEZANIN

Kineski predsjednik Xi Jinping strogo je osudio egzekuciju kineskog državljana, te kazao kako će počinitelji svakako odgovarati za taj barbarski čin, piše CNN.

Kina se dosad držala po strani borbe protiv ISIL-a, na osnovu svog dugogodišnjeg principa neuplitanja u poslove drugih država. No, egzekucija prvog kineskog državljanina od strane ISIL-a bila je dovoljna za akciju.

Još uvijek nije jasno na koji će način Kina odgovoriti na egzekuciju svog državljanina niti hoće li se pridružiti Rusiji i Francuskoj u provođenju zračnih napada na teroriste Islamske države, javlja CNN.

Ipak, stručnjaci tvrde da su šanse da kineski borbeni avioni krenu djelovati u Siriji zajedno s Rusima, Francuzima i Amerikancima skoro ravni nuli.

Prijetnja New Yorku

Militanti terorističke organizacije ISIL objavili su propagandni video u kojem najavljuju napad na New York.

U jezivom videu vidi se muškarac koji pravi bombu, stavlja je oko pasa i oblači su poput savremenih modernih muškaraca, te krene šetati ulicama New Yorka.