Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kim “unaprijeđen” u predsjednika Radničke partije

kim jong un

Sjevernokorejski lide Kim Jong-un, koji je dosad obavljao funkciju prvog sekretara vladajuće Radničke partije, na istorijskom Kongresu u Pjongjangu je proglašen za predsjednika stranke, objavio je danas japanski medijski servis NHK.

Taj potez ukazuje da je Kongres, koji je počeo u petak i održava se prvi put u posljednjih 36 godina, zakazan u svrhu jačanja Kimove moći, ocjenjuje agencija AP.

Vest o proglašenju Kima za predsjednika Radničke partije je objelodanjena tokom nekoliko minuta tokom kojih je maloj grupi stranih novinara bilo dopušteno da prati Kongres u “Domu kulture 25. april” u Pjongjangu.

Kim je izašao na binu svečane sale, dok je u pozadini vojni orkestar svirao melodiju koju uvijek svira kad se lider Sjeverne Koreje pojavljuje na javnom mjestu, a dočekan je glasnim aplauzom nekoliko hiljada delegata.

Predsjednik parlamenta Sjeverne Koreje Kim Jong-nam je zatim ustao i pročitao imena ljudi koji zauzimaju najviše pozicije u partiji, pri čemu je Kim Jong-una po prvi put nazvao predsjednikom stranke, prenosi Tanjug.