Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

niska stopa nataliteta

“Katastrofa za zemlju”: U Rusiji se nije manje djece rodilo još od 1999. godine

rusija skola djeca
Foto: Tass/SIPA USA/Pixsell

“Ovo je katastrofalno za budućnost nacije”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

Rusija je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila najnižu stopu nataliteta od 1999, prema službenim podacima objavljenim u ponedjeljak, a u lipnju je broj rođenih po prvi put iznosio manje od 100.000.

Kombinacija pada nataliteta i porasta stope smrtnosti dovela je do smanjenja ruskog stanovništva, što predstavlja problem za Kremlj koji vodi rat u Ukrajini otkako je Moskva započela agresiju 2022.

Kremlj je u julu niske stope rodnosti u Rusiji nazvao katastrofom za zemlju.

Migranti “nadoknađuju”

Prema podacima koje je objavio ured za statistiku Rosstat, 599.600 djece je rođeno u Rusiji u prvoj polovici 2024, što je 16.000 manje nego u istom razdoblju prošle godine, a najmanje od 1999. godine.

Broj novorođene djece je u junu pao za 6 posto na 98.600, čime je brojka prvi put manja od 100.000, izvijestili su ruski mediji.

Pad broja stanovnika je djelomično nadoknađen 20-postotnim porastom broja migranata između januara i juna, pokazuju podaci.

-Ovo je katastrofalno za budućnost nacije, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u julu, prema ruskim državnim novinskim agencijama.

Nina Ostanina, čelnica odbora za zaštitu porodice u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, za državnu agenciju RIA je rekla da je potrebna “posebna demografska operacija” kako bi se poboljšala stopa nataliteta.

-Moramo se organizirati i provesti novu posebnu operaciju. Baš poput posebne vojne operacije: posebna demografska operacija, kazala je Ostanina.

Moskva svoje djelovanje u Ukrajini naziva “posebnom vojnom operacijom” dok ih Kijev i njegovih saveznici smatraju ničim izazvanom agresijom radi otimanja teritorija.