Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

blizu 20.000 mrtvih

“Katastrofa stoljeća”: Naglo skočio broj poginulih u potresu, prognoze su crne

Turska: Očajnička potraga za preživjelima u Hatayu
Search and rescue teams are working with volunteers in Hatay, south Turkey. Powerful earthquakes 7.8 and 7.6 have hit a wide area in south-eastern Turkey, near the Syrian border on 6th of February,, killing more than 15000 people and trapping many others. Hatay, Turkey, February 8, 2023. Photo by Cem Bakirci/Depo Photos/ABACAPRESS.COM

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da su zemljotresi koji se mogu opisati kao “katastrofa stoljeća”, izazvali velika razaranja u deset provincija u Turskoj

Najmanje 19.700 osoba je poginulo, a više od 65.235 povrijeđeno u razornim zemljotresima koji su u ponedjeljak pogodili jug Turske, na granici sa Sirijom.

Broj stradalih neprestano se povećava. U Turskoj je poginulo 16.546 osoba. U Siriji je, na područjima koje kontrolira režim, poginulo 1.347 ljudi. Na područjima koje kontroliše opozicija poginulo je oko 1900 osoba. Ukupno 19.795.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da su zemljotresi koji se mogu opisati kao “katastrofa stoljeća”, izazvali velika razaranja u deset provincija u Turskoj.

Sve je manje nade da ima preživjelih

Ostaje “mali vremenski prozor” za spašavanje preživjelih iz ruševina čak i tri dana nakon prvog potresa, izvijestio je međunarodni dopisnik Sky Newsa John Sparks iz Turske.

Kako je ispričao, bio je svjedok kako izraelska spasilačka ekipa jutros izvlači dvije sestre, stare 20 i 22 godine, iz ruševina srušene zgrade u Kahramanmarasu.

“Mislim da vam to govori da postoji prozor, mali je, ali postoji prozor”, rekao je dopisnik, dodajući da se on sužava.

“Ispod zgrada postoje džepovi s dovoljno zraka i topline”, dodao je.

“Odjel hitne pomoći ovdje je apsolutno krcat, kaotičan – tamo nema puno mjesta”, ispričao je dodavši da je sve puno ozlijeđenih i mrtvih. Tijela su umotana u crne vreće, a mnoga i u tepihe. Jako velik broj mrtvih još nije identificiran i taj proces se stalno odvija.

Tursku pogodilo preko 650 naknadnih potresa

Gotovo 650 naknadnih potresa pogodilo je Tursku od dva potresa u ponedjeljak, prema podacima državne uprave za katastrofe.

Stalna podrhtavanja tla učinila su spasilačke napore još rizičnijim.

Naknadni potresi su slijed potresa koji se događaju nakon većeg glavnog udara na rasjednoj liniji između tektonskih ploča. Oni se obično javljaju u blizini rasjeda gdje se dogodio glavni udar i dio su procesa prilagodbe, kažu znanstvenici.

Postaju rjeđi kako vrijeme prolazi, ali mogu trajati danima, tjednima, mjesecima ili čak godinama.