Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Kamala Harris prikupila 200 miliona dolara u prvoj sedmici kampanje

kamala harris
Foto: Screenshot/ YouTube

Iznos prikupljenih donacija i broj donatora tokom procesa predsjedničkih izbora u SAD-u se pomno prate kako bi se dobila ideja o rezultatima izbora

Štab izborne kampanje potpredsjednice SAD-a Kamale Harris je saopćio da je u kampanji prikupljeno 200 miliona dolara i prijavljeno 170.000 novih volontera tokom prošle sedmice, prenosi Al Jazeera Balkans.

Iz njenog tima je navedeno da je, prema posljednjim podacima, 66 posto prikupljenog novca došlo od donatora koji su se prvi put uključili u predizbornu kampanju nakon što se aktuelni predsjednik Joseph Biden povukao iz utrke i rekao da podržava Harris, prenosi Anadolija.

Harris je prikupila 81 milion dolara donacija u 24 sata nakon što ju je Biden nominovao, a ovaj iznos je zabilježen kao najveći iznos donacije postignut u 24 sata.

Iznos prikupljenih donacija i broj donatora tokom procesa predsjedničkih izbora u SAD-u se pomno prate kako bi se dobila ideja o rezultatima izbora.

Predsjednik SAD-a Joseph Biden povukao se iz kampanje za reizbor 21. jula nakon povećanog pritiska Demokratske stranke zbog njegovog pogoršanog kognitivnog stanja, podsjeća Reuters.

On je podržao Harris kao kandidatkinju demokrata na novembarskim predsjedničkim izborima na kojima bi se suočila sa republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom.

Prema novim pravilima koja je usvojio Nacionalni komitet demokrata, kandidat za predsjednika će biti izabran 1. augusta, a onda zvanični kandidat ima rok do 7. augusta da predloži svog potpredsjednika.

Predsjednički izbori u SAD-u zakazani su za 5. novembar.