Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izborna utrka u SAD

Harris ima sve veću prednost, pokrenuta kampanja da za nju glasaju i republikanci

Foto: Pixsell

Harris kod biračkog tijela ima prednosti koje Biden nije imao: mnogi je vide kao fokusiraniju i kognitivno jaču od Trumpa

Potpredsjednica SAD i najverovatniji demokratski predsjednički kandidat Kamala Harris uspjela je da oživi izbornu trku time što je mobilisala demokrate, pokrenula mlade i afroameričke birače, dok joj i žene vjeruju da će bolje štititi njihove interese, pokazuje najnovija anketa CBS News.

Harris na nacionalnom nivou ima prednost od jedan posto u odnosu na republikanskog protivkandidata Donalda Trumpa, nešto što predsjednik Joe Biden nikada nije imao, pokazuju rezultati danas objavljene ankete.

Biden je štaviše bio u zaostatku za Trumpom za pet posto kada se povukao iz izborne trke.

Prednost koju Biden nikad nije imao

Istovremeno, Harris kod biračkog tijela ima prednosti koje Biden nije imao: mnogi je vide kao fokusiraniju i kognitivno jaču od Trumpa.

Po pitanjima politike, razlike između nje i Bidena su male kada je riječ o migracijama, abortusu i drugim ključnim temama.

Neka važna pitanja, međutim, i dalje donose Trumpu prednost, pa tako on i dalje kod birača ima veliki uticaj i vjeruju mu kada kaže da će bolje proći finansijski sa njim, kao i da će smanjiti broj migranata na granici.

Kada je riječ o odzivu, procenat demokrata koji će “sigurno glasati” na najvišem je nivou od početka godine, pokazuje anketa.

Mnogo je veći i procenat crnih birača koji kažu da će glasati, nego što je to bio slučaj u julu kada je Biden bio kandidat.

Afroamerikanci vjeruju da će Harris voditi računa o svima, bez obzira na rasu i pol, dok Trumpovi glasači misle da će ona više pomoći crncima nego bijeloj populaciji.

Harris ima i veću podršku žena glasača koje velikom većinom vjeruju da će ona pomoći njihovim interesima ako bude izabrana, dok mnogo manji procenat žena to misli za Trumpa.

Mnoge pristalice demokrata ističu da su sada zbog Kamale Harris motivisaniji da glasaju, a oko trećina Trumpovih glasača također kaže da imaju više motiva da izađu na izbore otkako je ona predsjednički kandidat.

“Republikanci za Haris”

Tim kampanje Kamale Haris pokrenuo je, također, ”podkampanju” pod naslovom ”Republikanci za Harris”, sa ciljem da pridobiju glasače Republikanske stranke koji ne žele da glasaju za svog kandidata Donalda Trumpa.

Kampanje će sarađivati sa poznatim republikancima sa ciljem da oni podstaknu svoju mrežu glasača i podrže Harris, tako što će učestvovati na njenim predizbornim skupovima ove sedmice, prenosi AP.

Pored republikanskih glasača nezadovoljnih Trumpom, cilj ”podkampanje” je da privuče i dio glasača koji bi i inače teško glasali za Harris, a kako smatraju autori kampanje, najbolji način da Harris preuzme dio republikanskih glasova je da ”jedan republikanac drugom kaže da će glasati za Harris”.

-Trumpov ekstremizam je toksičan za milione republikanaca koji više ne vjeruju da partija Donalda Trumpa predstavlja njihove vrijednosti i glasat će protiv njega ponovo u novembru, rekao je direktor za informisanje u timu Harisine kampanje Austin Weatherford.

AP navodi da se Trump u dosadašnjem toku kampanje malo trudio da privuče umjerene republikanske glasače.

Kampanja je prošlog mjeseca, dok je kandidat Demokratske stranke još uvijek bio predsjednik Biden, objavljivala materijale u kojima su citirane kritike članova Republikanske stranke na račun Trumpa, uključujući bivšu kandidatkinju za nominaciju Republikanske stranke Nikki Haley, koja je naknadno pružila Trampu podršku na izborima.