Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijedlog sa Sjevera

Južna Koreja: Spremni smo na saradnju sa Sjevernom Korejom ali pod jednim uslovom

Predsjednik Južne Koreje je rekao da bi pokretanje “međukorejske radne grupe” moglo da pomogne u ublažavanju tenzija i rješavanju svih pitanja

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol izjavio je danas da je spreman da uspostavi konsultativno tijelo na radnom nivou sa Sjevernom Korejom kako bi se razgovaralo o načinima za ublažavanje tenzija i nastavak ekonomske saradnje, pošto je izložio svoju viziju ujedinjenja sa susjedom.

U svom govoru povodom Dana nacionalnog oslobođenja povodom 79. godišnjice nezavisnosti od japanske kolonijalne vladavine nakon Drugog svjetskog rata, Yoon je rekao da je spreman da započne političku i ekonomsku saradnju ako Sjeverna Koreja “napravi samo jedan korak ka denuklearizaciji”, prenosi Reuters.

Predsjednik Južne Koreje je rekao da bi pokretanje “međukorejske radne grupe” moglo da pomogne u ublažavanju tenzija i rješavanju svih pitanja, od ekonomske saradnje do okupljanja porodica razdvojenih tokom Korejskog rata, od 1950. do 1953. godine.

-Počet ćemo političku i ekonomsku saradnju onog trenutka kada Sjeverna Koreja napravi samo jedan korak ka denuklearizaciji. Dijalog i saradnja mogu dovesti do suštinskog napretka u međukorejskim odnosima, rekao je on.