Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ujedinjene nacije

Izraelske naredbe za evakuaciju raselile 90 posto stanovištva u Gazi

rafah gaza
Foto: Pixsell
Ilustracija

Ključna tačka spora uključuje izraelski zahtjev za trajnom kontrolom nad dva strateška koridora u Gazi

Uzastopne izraelske naredbe za evakuaciju u Gazi, uključujući 12 samo u augustu, raselile su 90 posto od 2,1 miliona stanovnika otkako je rat Izraela i Hamasa počeo u oktobru, saopćio je glavni humanitarni zvaničnik Ujedinjenih nacija za palestinsku teritoriju.

Potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Harris kaže da ona i predsjednik Joe Biden rade na okončanju rata u Gazi, gdje Međunarodni odbor za spašavanje tvrdi da virus dječje paralize cirkulira po prvi put u 25 godina zbog uništenja bolnica i vodovodne infrastrukture, zajedno s prenapučenim životnim uvjetima.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua saopćio je da je delegacija iz te zemlje stigla u Kairo kako bi nastavilo s naporima da se spasi sporazum o prekidu vatre. U razgovorima posreduju SAD, Egipat i Katar.

Ključna tačka spora uključuje izraelski zahtjev za trajnom kontrolom nad dva strateška koridora u Gazi.

Rat je počeo 7. oktobra, kada su Hamas i drugi palestinske grupe napali Izrael, ubili oko 1.200 ljudi uglavnom civila – i oteli oko 250.

Otprilike 110 talaca još je unutar Gaze, od kojih se za trećinu vjeruje da je poginula.

U izraelskoj ofanzivi pokrenutoj kao odgovor ubijeno je više od 40.000 Palestinaca u Gazi, saopćilo je lokalno ministarstvo zdravstva, koje ne pravi razliku između boraca i civila, prenosi AP.