Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prijeti eskalacija

Izraelska vojska se oglasila nakon napada Irana: Biće posljedica

hagari

Večerašnji iranski udar na Izrael bio je “dvostruko veći” od onog u aprilu, prema Pentagonu

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da će izraelske zračne snage odgovoriti na iranski napad.

“Iran je lansirao napad velikih razmjera od preko 180 balističkih projektila izravno s iranskog tla na državu Izrael. Bio je mali broj pogodaka u centralnom dijelu Izraela i nekoliko pogodaka u južnom Izraelu”, ustvrdio je Hagari.

“Izraelski i američki protivzračni odbrambeni sistemi učinkovito su djelovali na baražnu paljbu iranskih projektila. Iran je večeras izveo ozbiljan čin i gura Bliski istok u eskalaciju. Večerašnji događaj će imati posljedice”, poručio je Hagari i dodao: 

“Odgovorit ćemo gdje god, kad god i kako god odlučimo, u skladu s direktivom izraelske vlade.”

Sullivan: Čini se da je ovaj napad poražen i neučinkovit

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan održao je konferenciju za novinare u Bijeloj kući.

Potvrdio je da Sjedinjene Države surađuju s Izraelom “kako bi procijenile učinak napad” te je ponovio kako se u ovom trenutku ne zna da je iko smrtno stradao. “Ukratko, čini se da je ovaj napad poražen i neučinkovit”, naglasio je. 

Poručio je da napad predstavlja “značajnu eskalaciju od strane Irana”.

“Jednako je značajno da smo uspjeli iskoračiti s Izraelom i stvoriti situaciju u kojoj niko nije ubijen u Izraelu koliko znamo u ovom trenutku”, dodao je. Tvrdi kako je Bijela kuća “jasno dala do znanja da će biti posljedica za ovaj napad”.

Pentagon: Dvostruko veći napad od onog u aprilu

Večerašnji iranski udar na Izrael bio je “dvostruko veći” od onog u aprilu, prema Pentagonu.

Iran je u travnju lansirao više 170 bespilotnih letjelica i 120 balističkih projektila, od čega je 99 posto njih presretnuto, tvrdi izraelska vojska. Nepotvrđene informacije govore kako je večeras na Izrael ispaljeno gotovo 200 projektila. 

Pentagon se također osvrnuo na tvrdnje da je Iran unaprijed upozorio Washington na napad, naglasivši da nije imao takva saznanja. Iranska misija pri Ujedinjenim narodima također je zanijekala da je Washington dobio prethodno upozorenje.

IRGC: Koristili smo novi tip hipersoničnog projektila

Novi tip hipersoničnog projektila korišten je prvi put u večerašnjem napadu na Izrael, tvrdi iranska Revolucionarna garda.

U saopćenju je Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC) također ustvrdio da je 90 posto njegovih projektila uspješno pogodilo predviđene mete. To je u suprotnosti s izraelskim izvještajima. I savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost nazvao je napad “neučinkovitim”.