Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

Izraelska vojna kampanja u južnom Libanu izazvala golema razaranja

Foto: Fadel Itani/NEWSCOM/Pixsell
Posljedice izraelskog napada na Bejrut

Reuters je uporedio satelitske snimke snimljene u oktobru 2023. s onima snimljenima u septembru i oktobru 2024. Brojna sela s vidljivom štetom tokom prošlog mjeseca nalaze se na vrhovima brda s pogledom na Izrael

Izraelska vojna kampanja u južnom Libanu uzrokovala je golema razaranja u više od desetak pograničnih gradova i sela – pokazuju satelitski snimci koje je Reutersu dostavio Planet Labs Inc.

Brojni gradovi, koje je stanovništvo napustilo usljed bombardovanja, bili su naseljeni najmanje dva stoljeća. Pregledane slike uključuju gradove između Kfarkele u jugoistočnom Libanu, južno od Meiss al-Jabala, a zatim zapadno od baze koju koriste mirovne snage UN-a do malog sela Labbouneh.

-Ima divnih starih kuća, starih stotinama godina. Hiljade artiljerijskih granata pogodile su grad, u stotinama zračnih napada – kazao je Abdulmonem Choukeir, gradonačelnik Meiss al-Jabala, jednog od sela pogođenih izraelskim napadima.

Satelitski snimci

-Ko zna što će još ostati na kraju? – upitao je.

Reuters je uporedio satelitske snimke snimljene u oktobru 2023. s onima snimljenima u septembru i oktobru 2024. Brojna sela s vidljivom štetom tokom prošlog mjeseca nalaze se na vrhovima brda s pogledom na Izrael.

Nakon skoro godinu dana razmjene prekogranične vatre, Izrael je pojačao svoje napade na južni Liban i šire tokom prošlog mjeseca. Izraelske trupe izvršile su kopnene upade duž cijele planinske granice s Libanom, upuštajući se u teške sukobe s borcima Hezbollaha unutar nekih gradova.

Libanska jedinica za upravljanje rizikom od katastrofe, koja prati i žrtve i napade na određene gradove, saopćila je da je 14 gradova koje je pregledao Reuters bilo izloženo ukupno 3.809 napada Izraela tokom prošle godine.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na pitanja Reutersa o obimu razaranja. Izraelski vojni portparol Daniel Hagari kazao je 24. oktobra da je Izrael pogodio više od 3.200 ciljeva u južnom Libanu.

Vojska navodi da napada gradove u južnom Libanu jer je Hezbollah pretvorio “civilna sela u utvrđene borbene zone”, skrivajući tu oružje, eksploziv i vozila. Hezbollah negira korištenje civilne infrastrukture za pokretanje napada ili skladištenje oružja, a stanovnici gradova negiraju te tvrdnje.

Osoba upoznata s izraelskim vojnim operacijama u Libanu kazala je Reutersu da vojnici sistematski napadaju gradove sa strateškim vidikovcima, uključujući Mhaibib.

Osoba je izjavila da je Izrael “naučio lekcije” nakon posljednjeg rata s Hezbollahom 2006., uključujući incidente u kojima su trupe koje su vršile kopnene upade u doline južnog Libana bile napadnute od boraca Hezbollaha na vrhovima brda.

Dalje prema jugu, Meiss al-Jabal, grad 700 metara udaljen od Plave linije koju su utvrdile mirovne snage UN-a koja razdvaja izraelsku i libansku teritoriju, pretrpio je značajno uništenje cijelog bloka u blizini središta grada.

Najmanje 1,2 miliona ljudi raseljeno je zbog izraelskih napada, a više od 2.600 ubijeno je tokom prošle godine – velika većina u posljednjih mjesec dana, tvrdi libanska vlada.