Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Strašne izjave

Izraelska krajnja desnica traži uspostavu jevrejskih naselja u Gazi

Foto: Middle East Images/ABACA/ABACA/Pixsell

Palestinci već dugo tvrde da naselja predstavljaju najveću prijetnju rješenju o dvije države koje predviđa da izraelske i palestinske države postoje jedna uz drugu.

Stotine krajnje desničarskih demonstranata, uključujući zakonodavce i ministre, okupilo se u ponedjeljak u blizini granice između Izraela i Gaze kako bi zahtijevali uspostavljanje jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji pogođenoj ratom, javlja dopisnik AFP-a.

Osude iz svijeta

Ako želimo, možemo se naseliti u Gazi – rekao je ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir, dok je publika aplaudirala.

Zemlja Izrael je naša – poručio je.

Mnogi u demonstracijama nosili su naljepnice s natpisom “Gaza je naša za vječnost”.

Nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023. i razorne vojne odmazde Izraela, krajnje desničarski političari i grupe doseljenika sve više pozivaju na stvaranje izraelskih naselja unutar Gaze.

Izrael je okupirao pojas Gaze 1967. i tamo je zadržao trupe i naselja do 2005. godine.

Kasnije se povukao, ali je nametnuo blokadu i, od početka trenutnog rata, skoro potpunu opsadu teritorije.

Mogući povratak jevrejskih doseljenika u Gazu u kojoj živi 2,4 miliona Palestinaca usred razaranja koje je izazvao rat javno je odbacio premijer Benjamin Netanyahu.

Rješenje o dvije države

Ali tvrdokorniji članovi njegove koalicione vlade otvoreno razgovaraju o potencijalnom planu naselja u Gazi.

Stranke krajnje desnice u izraelskoj vladajućoj koaliciji zagovarale su ubrzanje širenja naselja od preuzimanja vlasti krajem 2022.

Palestinci već dugo tvrde da naselja predstavljaju najveću prijetnju rješenju o dvije države koje predviđa da izraelske i palestinske države postoje jedna uz drugu.