Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ubijen u gazi

Izrael potvrdio smrt Mohameda Deifa, čelnika vojnog krila Hamasa

Mohamed Deif
Foto: X

Vjeruje se da je Deif bio jedan od glavnih organizatora Hamasovog napada na južni Izrael 7. oktobra, kojim je pokrenut rat u Gazi, koji traje 300 dana

Čelnik vojnog krila Hamasa Mohamed Deif ubijen je u izraelskom zračnom napadu na Gazu prošli mjesec, priopćila je izraelska vojska u četvrtak, dan nakon što je u Teheranu ubijen Hamasov politički vođa Ismail Hanija.

“IDF (Izraelske odbrambene snage) objavljuju da su 13. jula 2024. borbeni avioni IDF-a izvršili napad na područje Kan Junisa, a nakon obavještajne procjene može se potvrditi da je Mohamed Deif eliminiran u napadu”, rekla je vojska.

Hamas nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom izraelske objave, koja je uslijedila dok se mnoštvo okupljalo u Teheranu na pogrebnoj povorci čelnika Hamasa Ismaila Hanije.

Vjeruje se da je Deif bio jedan od glavnih organizatora Hamasovog napada na južni Izrael 7. oktobra, kojim je pokrenut rat u Gazi, koji traje 300 dana.

Jedna od najdominantnijih figura Hamasa, Deif se uspinjao u redovima grupe tokom 30 godina, razvijajući mrežu tunela i stručnost u izradi bombi.

Decenijama je bio na vrhu izraelske liste najtraženijih, smatran je osobno odgovornim za smrt desetaka Izraelaca u napadima bombaša samoubica.