Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

i dalje gori

Izgorjeli maslinici, mještani sjekli stabla: U velikom požaru kod Splita odbranjene kuće

Foto: : Zvonimir Barisin/PIXSELL
Pogled na mjesto Sitno Donje i vatreni front

Požar koji je aktivan u blizini Splita približio se sinoć kućama u mjestu Donje Sitno, gorjeli su maslinici, a mještani sjekli stabla oko kuća pomoću motornih testera

Na Žrnovnici kod Splita i dalje traje požar, koji se jutros proširio i na okolinu mjesta Sitno Gornje, dok je najavljeno da kanaderi uskoro stižu u pomoć hrvatskim vatrogascima.

Tokom noći vatrogasci su se borili s ovim vatrenom frontom, a otvorenog plamena još uvijek ima.

-Stanje je jutros nešto mirnije i lakše, iako i dalje gori, rekao je glavni vatrogasni zapovednik Slavko Tucaković, prenosi Index.hr.

U pomoć krenuli i vatrogasci iz Zagreba

Zagrebački vatrogasci noćas su krenuli za Split, ukupno 33 vatrogasca sa 10 vozila.

Splitski vatrogasci saopćili su kasno sinoć da su odbranjene sve kuće u sjevernom dijelu Žrnovnice.

Požar koji je aktivan u blizini Splita približio se sinoć kućama u mjestu Donje Sitno, gorjeli su maslinici, a mještani sjekli stabla oko kuća pomoću motornih testera.

Zbog požara je na putu Žrnovnica-Tugare (ŽC6142) saobraćaj u prekidu, a koristi se obilaznica preko Jadranske magistrale (DC8) Omiš-Split, saopćio je Hrvatski auto klub (HAK).

U gašenju požara na područjima u blizini Splita učestvuju četiri kanadera i oko 160 vatrogasaca, pored lokalnih vatrogasaca, saopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
U poslijepodnevnim satima vjetar je ponovno razbuktao požar koji je ušao u Žrnovnicu

Kako se navodi, dodatno su upućeni i vatrogasci iz Zadra, Splita i Šibenika, kao i iz Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Zadarske županije i grada Zagreba.

Uzrok požara udar munje

Do velikog požara došlo je jutro nakon udara munja na više lokacija na splitskom području, a vatra se u jednom trenutku približila raketnoj bazi Žrnovica.

Snažno grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je malo prije ponoći i Šibensko-kninsku županiju, gdje su također munje na priobalju izazvale nekoliko požara, ali su ih vatrogasci brzo ugasili, prenio je HRT.

Na kninskom području bilo je povremenih kratkih prekida napajanja struje.