Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izdavač New York Timesa traži od Trumpa da prekine antinovinarsku retoriku

donald trump

AG Sulzberger, izdavač New York Timesa, upozorio je američkog predsjednika Donalda Trumpa da su njegovi verbalni napadi na štampu otežali novinarima da obavljaju svoj posao, posebno u zemljama s autoritarnim režimima.

Sulzberger je kazao da je poručio Trumpu tokom sastanka u Bijeloj kući da je njegova retorika prema medijima “ne samo zapaljiva, nego je sve opasnija”.

Sulzberrger tvrdi da se sastao s Trumpom na zahtijev predsjednika. Sastanak je bio neslužben, ali je Trump javio o njemu u tweetu u nedjelju ujutru zbog čega je Sulzberger odustao od očekivanja da će biti povjerljiv.

– Imao sam veoma dobar i zanimljiv susret u Bijeloj kući s A.G. Sulzbergerom, izdavačem New York Timesa. Proveli smo mnogo vremena razgovarajući o ogromnoj količini lažnih vijesti koje puštaju mediji i o tome kako su lažne vijesti okarakterizirane frazom ‘državni neprijatelj’. Tužno! – navodi Trump u tweetu.

U saopćenju objavljenom kasnije, Sulzberger navodi da je on, iako je fraza lažne vijesti “netačna i štetna”, mnogo više zabrinut time što predsjednik naziva novinare “državnim neprijateljem”.

– Upozorio sam da zapaljivi rječnik doprinosi jačanju prijetnji novinarima i da će dovesti do nasilja. U više navrata sam isticao da je to posebno tačno van zemlje, gdje neki režimi koriste predsjednikovu retoriku da uguše slobodu medija – izjavio je Sulzberger.

Trump je kasnije nazvao “veoma nepatriotskim” kada mediji objavljuju unutrašnja razmatranja vlade, navodeći na Twitteru da to “zaista ugrožava živote mnogih, ne samo novinara!”

U nizu tweetova nisu objavljena razmatranja o kojima je predsjednik pisao. U jednom tweetu navodi se da sloboda medija povlači odgovornost za izvještavanje o vijestima, naglašavajući da se mediji previše bave negativnim vijestima.

– Bez obzira koliko se oni trude da skrenu pažnju i zataškaju to, naša zemlja ostvaruje veliki napredak pod mojim čelništvom i nikada neću prestati da se borim za američki narod!. Naprimjer, propali New York Times i Amazonov Washington Post nemaju ništa pametnije da rade nego da pišu loše priče, čak i o pozitivnim postignućima – oni se nikada neće promjeniti! – navodi Trump na Twitteru, prenosi dpa.