Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat i zločini u ukrajini

Iz Evrope protjerano na stotine ruskih diplomata, sada je to učinila i Austrija

thumbs_b_c_4aa5dc8ed5243372322b29dcb09d4c68

Austrija je domaćin neobično velikom kontingentu ruskih diplomata jer je Beč dom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju i centra Ujedinjenih naroda koji uključuje agencije UN-a kao što su Međunarodna agencija za atomsku energiju i Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal

Austrija protjeruje četvoricu ruskih diplomata zbog ponašanja koje nije u skladu s njihovim diplomatskim statusom, izjavila je u četvrtak glasnogovornica njenog ministra vanjskih poslova, pridruživši se grupi zemalja Evropske unije koje su ove sedmice poduzele sličnu akciju.

Za razliku od onih drugih zemalja EU, koje uključuju Francusku, Italiju i Njemačku, glasnogovornica Alexandera Schallenberga nije rekla da je to zbog ruske agresije na Ukrajinu. Troje diplomata koji rade u ruskoj ambasadi i jedan sa sjedištem u Salzburgu moraju napustiti Austriju do utorka, rekla je ona.

– Četiri osobe su se ponašale na način koji nije u skladu sa njihovim diplomatskim statusom – rekla je glasnogovornica u kratkoj izjavi bez detaljnijeg objašnjenja. Taj izraz se obično koristi za špijuniranje.

Švedska, Danska, Grčka i Rumunija su također među zemljama EU koje su ove sedmice objavile da protjeruju ruske diplomate zbog rata u Ukrajini, javlja Reuters.

Koordinirani potezi uslijedili su ubrzo nakon što su slike nečega što je izgledalo kao civilna tijela razbacana po ulicama ukrajinskog grada Buče izazvale međunarodni bijes.

Dok su neke zemlje EU protjerale desetine ruskih diplomata, Austrija proglašava “persona non gratae” samo mali dio ruskih diplomata na svom tlu.

Austrija je domaćin neobično velikom kontingentu ruskih diplomata jer je Beč dom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju i centra Ujedinjenih naroda koji uključuje agencije UN-a kao što su Međunarodna agencija za atomsku energiju i Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal.

Više od 330 ruskih diplomata protjerano je iz evropskih zemalja otkako je Rusija započela rat protiv Ukrajine 24. februara

Nakon objavljivanja snimaka iz ukrajinskog grada Buče, koje su mnogi opisali kao “užasavajuće i žalosne za čovječanstvo”, Njemačka, Francuska i Italija su ubrzale svoje akcije protiv Rusije.

Masovno protjerivanje

Ukupno 150 ruskih diplomata protjerano je do 1. aprila, dok je neposredno nakon nedavnog objavljivanja slika stradalih civila u Buči protjerano još 182.

Evropska unija je jedan broj ruskih diplomata koji rade u Briselu proglasila personama non grata, objavio je visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Italija je odlučila protjerati 30 ruskih diplomata zbog zabrinutosti za “nacionalnu sigurnost” dok traje rat Rusije protiv Ukrajine, pojasnio je ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da je Njemačka odlučila protjerati desetine ruskih diplomata kao odgovor na “ratne zločine počinjene u Ukrajini”.

Francuska je objavila svoju odluku o protjerivanju “mnogih ruskih diplomata” nekoliko sati nakon što je predsjednik Emmanuel Macron pozvao na nove sankcije u svjetlu navodnih zločina koje su počinile ruske snage u Buči, u blizini ukrajinskog glavnog grada Kijeva. Mediji su prenijeli da je riječ o 35 ruskih diplomata.

Španija je odlučila da protjera oko 25 ruskih diplomata i osoblja ambasade, a Poljska 45 zbog sumnje na spijunažu.

Slovenija, Danska, Švedska, Letonija, Bugarska, Slovačka, Belgija, Holandija, Češka, Bugarska i Sjeverna Makedonija takođe su među evropskim državama koje su protjerale ruske diplomate.